Nieuw veiligheidsplan moet bijdragen voor meer vertrouwen in Horster politiek

8 feb 2024, 09:30 Algemeen
Afbeelding

Het Integraal Veiligheidsplan 2024-2027 voor Horst aan de Maas ligt klaar om door de gemeenteraad vastgesteld te worden. Het plan vormt een leidraad vol met doelstellingen, waarmee de gemeente wil blijven werken aan een veilige en leefbare omgeving om in te verblijven, wonen en ondernemen.

Het plan dat door het College van B&W wordt voorgelegd aan de gemeenteraad kent drie centrale thema’s: ondermijning, kwetsbare groepen en rampenbestrijding en crisisbeheersing. Daarnaast wordt middels het Integraal Veiligheidsplan 2024-2027 gewerkt aan het vergroten van het vertrouwen in de gemeenteraad, het college, de burgemeester en de ambtelijke organisatie. Uit onlangs gehouden onderzoek bleek dat vertrouwen behoorlijk te zijn gedaald.

Input opgehaald

Om tot het nieuwe Integraal Veiligheidsplan te komen, haalde medewerkers van gemeente Horst aan de Maas op diverse manieren input op. Zo werden inwoners, ondernemers en verenigingen bevraagd over hun beeld van veiligheid in gemeente Horst aan de Maas. Uit die resultaten bleek dat het algemene gevoel van veiligheid onder inwoners van Horst aan de Maas behoorlijk verslechterd is. Daarnaast werd het vorige veiligheidsplan, dat werd opgesteld voor de periode 2020-2023, geëvalueerd. Bepaalde aspecten werden behouden, waar andere werden geschrapt. Ook werd input verkregen uit het beleidsplan van politie eenheid Limburg.

Sterke basis

Bij het bepalen van de belangrijkste thema’s is rekening gehouden met hetgeen dat speelt bij inwoners, ondernemers en ketenpartners. Daarnaast levert het nieuwe Integraal Veiligheidsplan een bijdrage aan de programma’s uit het collegeprogramma, waaronder een sterke sociale basis en vitale kernen voor inwoners van deze gemeente.

Vooral doen

Het Integraal Veiligheidsplan moet vooral houvast bieden op grote lijnen. “Iedereen heeft een stukje van de veiligheidspuzzel in handen. De rol van de gemeente is deze stukjes samen te smeden tot een brede veiligheidscoalitie, waarin de veiligheidsketen wordt versterkt, we voorlichting en handelingsperspectief bieden en waarin we met snelheid en zichtbare slagvaardigheid de veiligheidsproblematiek aanpakken”, verduidelijkt het college. “Dat was en is nog steeds het signaal dat inwoners, ondernemers, verenigingen en onze ketenpartners afgeven: de gemeente moet vooral doen, op het gebied van veiligheid. Door het Integraal Veiligheidsplan vast te stellen, geeft de gemeenteraad duidelijke kaders mee voor de uitvoering, zonder een dik pak papier vast te stellen. Daarnaast geeft deze programmatische opzet voldoende flexibiliteit om dynamische ontwikkelingen die nu eenmaal kenmerkend zijn voor het veiligheidsveld het hoofd te kunnen bieden.”