Aantal winkeldiefstallen flink gestegen in afgelopen vijf jaar

12 apr 2023, 11:47 Algemeen
Afbeelding

In 2017 werd er 23 keer aangifte gedaan van winkeldiefstal in Horst aan de Maas. Vijf jaar later blijkt dat aantal behoorlijk gestegen. In 2022 werden er liefst 38 winkeldiefstallen gerapporteerd in deze gemeente. Dat blijkt uit openbare data die onlangs beschikbaar werd gesteld door de politie. 

Ten opzichte van 2017 steeg het aantal winkeldiefstallen in Limburg in 2022 gemiddeld met bijna drie procent. In Horst aan de Maas lag dat percentage beduidend hoger. In deze gemeente werd in vijf jaar tijd een toename geconstateerd van ruim zestig procent. Afgezet tegen het aantal inwoners valt het aantal winkeldiefstallen nog enigszins mee. Met iets minder dan één winkeldiefstal per duizend inwoners bezet Horst aan de Maas landelijk gezien de 164e plek.

Bedenkelijke eer

In 2022 werden er landelijk gezien iets meer dan 40.000 winkeldiefstallen gerapporteerd, blijkt uit de gegevens van de politie. Absolute koploper is de Groningse gemeente Westerwolde, waar onder andere Ter Apel onder valt. Met liefst 9,8 winkeldiefstallen per duizend inwoners komt geen enkele andere gemeente in de buurt wat betreft winkeldiefstallen per hoofd van de bevolking. Ten opzichte van omringende gemeenten scoort Horst aan de Maas niet slecht met 0,9 winkeldiefstallen per 1.000 inwoners. Peel en Maas doet het echter nog ietsje beter: daar werden in totaal 32 winkeldiefstallen geregistreerd, een gemiddelde van 0,7 per duizend inwoners. Venlo doet het aan de andere kant minder goed. Met in totaal 373 registraties gaat het daar om 3,7 winkeldiefstallen voor iedere duizend inwoners.