Miljoenen voor verbouwing basisschool de Doolgaard

8 mrt 2023, 10:15 Algemeen
Afbeelding

De kogel is zo goed als door de kerk: basisschool De Doolgaard in Horst wordt verbouwd tot Integraal Kindcentrum (IKC). Een project dat in z’n totaliteit ruim 5 miljoen euro gaat kosten. In het plan dat klaarligt, maar nog voorgelegd moet worden aan de gemeenteraad, wordt de helft daarvan opgehoest door de gemeente. Het overige bedrag wordt bijeengebracht door scholengroep Dynamiek en Kinderopvang ‘t Nest.

Met die mededeling kwam de gemeente dinsdag 7 maart. “Ik ben blij dat met dit besluit basisschool De Doolgaard zich kan doorontwikkelen naar een IKC”, liet wethouder Roy Bouten weten. “Na deze verbouwing staat er een duurzaam en eigentijds IKC de Doolgaard, waar kinderen zich in een gezonde omgeving kunnen ontwikkelen.”

Miljoenenplan

Op dinsdag 4 april buigt de gemeenteraad zich over het miljoenenplan. Mits zij hun goedkeuring verlenen, kan er gestart worden met de voorbereiding en daadwerkelijke uitvoering vna de plannen. Dit zal naar verwachting rond de zomer het geval zijn. De verbouwing van de basisschool moet met name het binnenklimaat verbeteren. Op dit moment is dat onvoldoende voor de geldende eisen. Bij de verbouwing zal daarnaast veel aandacht zijn voor duurzaamheidsmaatregelen. Tijdens de verbouwing kan het grootste deel van de leerlingen gewoon onderwijs blijven volgen aan de basisschool. Een klein deel zal echter uit moeten wijken naar dislocatie ‘t Depje, ook gelegen aan de Doolgaardstraat.

Van deze tijd

Buiten het voldoen aan de huidige eisen, hebben de school en kinderopvang aanvullende wensen om het gebouw meer van deze tijd te maken. Daarmee zou het beter aansluiten op het onderwijsconcept van Dynamiek. “De doolgaard biedt eigentijds Daltononderwijs. Daar staat zelfstandigheid van het kind én samenwerking centraal, maar dit vraagt ook een passende huisvesting die dit gedachtegoed faciliteert. Door deze verbouwing kunnen we met Kinderopvang ‘t Nest samenwerking aan de kindontwikeling volgens onze gezamenlijke pedagogische en didactische visie”, laat Dorien Sommers, bestuurder Dynamiek, in een reactie weten.

Woningbouw

Het plan dat nu op tafel ligt en 5,2 miljoen euro gaat kosten, kwam na onderzoek als beste uit de bus. Er werd ook gekeken naar de mogelijkheid om een nieuwe school op of nabij de huidige locatie te bouwen. Dit alternatief bleek echter al gauw te duur en paste niet in de ambitie van de gemeente om duurzaam met grondstoffen om te gaan en hergebruik van, in dit geval een bestaand schoolgebouw, te stimuleren. Na afronding van alle werkzaamheden is de locatie van ‘t Depje overbodig. Hier wordt in een later stadium woningbouw gerealiseerd.