Saar en Dani maken zich als Horster voorleeskampioenen op voor regiofinales

10 feb 2023, 14:03 Algemeen
Afbeelding

In het hele land werd er deze week massaal voorgelezen door basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. Ook in de Bibliotheek van Horst aan de Maas, waar op maandag 6 februari veertien leerlingen streden om de titel ‘lokale voorleeskampioen van 2023’. Na intensief juryberaad mochten Saar Daemen, van basisschool de Krullevaar in Sevenum en Dani van de Rijdt, van basisschool Onder de Linde in Hegelsom, zich de twee winnaars van de lokale voorrondes in Horst aan de Maas noemen .

Voor Saar en Dani, die net als de twaalf andere kandidaten in het ‘t Gasthoês hun kunnen op voorleesgebied toonden, was het toch al een behoorlijke eer dat ze maandag als beste van hun school werden afgevaardigd om hun voordracht voor een vakjury te doen. Nu ze ook als beste van de gemeente zijn gekozen, mogen Saar en Dani zich op gaan maken voor de regionale voorrondes. Daar zullen ze het over een aantal weken op gaan nemen tegen Noord-Limburgse leeftijdsgenootjes. “De winnaars van de regionale voorronde gaan vervolgens de strijd aan tijdens de provinciale ronde, waar de beste van Limburg wordt gekozen. Daarna volgt nog de landelijke voorleeswedstrijd, waar de winnaars uit iedere provincie zullen strijden om de titel van voorleeskampioen 2023”, legt Gitta Schraven van Bibliotheek Horst aan de Maas de opzet van de voorleeswedstrijd uit.

Wedstrijdelement

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief dat voor het eerst in 1993 werd georganiseerd door Stichting Lezen, met als doel om het leesplezier in groep 7 en 8 te stimuleren. “Het is van groot belang dat meer mensen gaan lezen en op die manier ontdekken hoe leuk het eigenlijk is. Dat geldt met name voor leerlingen in deze leeftijdscategorie”, zegt Gitta over de leesbevorderingscampagne waar landelijk gezien de helft van de basisscholen aan meedoet. “Juist het wedstrijdelement maakt het leuk en spannend. Dat merk je ook aan de deelnemers. Er mag niet worden voorgedragen en je mag ook geen theater maken van je stukje. Wel mogen de leerlingen zelf een boek en hoofdstuk kiezen om uit voor te lezen. Een driekoppige jury koos in Horst aan de Maas uiteindelijk twee winnaars, die beiden goed scoorden op de verschillende onderdelen.”

Nederlands voorleeskampioen

Na intensief beraad werden dat in Horst dus Saar en Dani. Zij lazen ieder zo’n vijf minuten voor, gadegeslagen door publiek én jury. “Daartoe behoorde ook de lokale winnaar van het afgelopen jaar, samen met een vrijwilligster van de Bibliotheek die alles weet over lezen. Ook wethouder Roy Bouten voegde zich tijdens één van de twee rondes bij de jury.” Gitta zelf completeerde de vakjury. “Aan de hand van een scoreformulier werd bij iedere deelnemer gelet op zaken als tempowisselingen, interactie met publiek en het juiste stemgebruik voor de gekozen voordracht. Het viel niet mee om twee winnaars aan te wijzen, want alle afgevaardigden deden het enorm goed”, blikt ze terug. Saar en Dani mogen zich binnenkort weer van hun beste kan laten zien, wanneer ze Horst aan de Maas vertegenwoordigen tijdens de regionale voorrondes. Het is de volgende horde, op weg naar de prestigieuze titel van Nederlands voorleeskampioen 2023.