Mentale gezondheid zou een vak moeten zijn op school

do 4 apr, 10:41 Poll
Afbeelding

Suïcide is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren onder de 30 jaar. Ondanks dit gegeven heerst er nog altijd een taboe op dit onderwerp. Om het thema suïcide onder jongeren bespreekbaarder te maken, komt van maandag 8 tot en met maandag 22 april kunstproject ‘Stille Strijd’ naar Horst. Het gigantische beeld heeft het doel het taboe op depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek erover op gang brengen. Maar is het niet belangrijk om hier nog vaker bij stil te staan door er op school meer aandacht aan te besteden?

Voorstanders van het idee om mentale gezondheid als vak op school op te nemen, wijzen op het belang van vroegtijdige preventie en educatie. Door jongeren al op jonge leeftijd bewust te maken van mentale gezondheid en hen de tools te bieden om met stress, angst en andere psychische problemen om te gaan, kan het aantal gevallen van depressie en zelfdoding mogelijk worden verminderd. Bovendien kan het integreren van dit onderwerp in het curriculum het taboe rond mentale gezondheid doorbreken en een cultuur van openheid en begrip creëren.

Aan de andere kant kunnen tegenstanders betogen dat het toevoegen van nog een vak aan het toch al drukke lesrooster te veel zou zijn voor zowel leerlingen als leraren. Ook zou er zorgvuldig moeten worden gekeken naar de manier waarop dit onderwerp wordt behandeld, om te voorkomen dat het beladen of zelfs traumatisch kan zijn voor sommige studenten. Daarnaast kan de verantwoordelijkheid voor het onderwijzen van mentale gezondheid misschien beter liggen bij gespecialiseerde professionals buiten het schoolsysteem.

Mentale gezondheid zou een vak moeten zijn op school, wat vindt u?