Ted Lenssen uit Tienray

6 jul 2023, 09:55 Geplukt
Afbeelding

Hij is een creatieveling in hart en nieren. Tekenen is iets dat hij al zijn hele leven doet en deze passie heeft hij om weten te vormen in een eigen bedrijf genaamd Studio Doerak, waarvoor hij spotprenten, karikaturen en stripverhalen maakt. Ook zet Ted zich graag in als bestuurslid van Stichting Durf Te Vragen, waar hij zich bezighoudt met het bespreekbaar maken van mentale gezondheid bij jongeren. Deze week wordt Ted Lenssen (42) uit Tienray geplukt.

Al vanaf zijn jeugd, is Ted gek op tekenen. Hij groeide op in Venray, waar hij tot zijn 22e woonde. “Nadat ik het vwo afrondde, begon ik aan de pabo”, blikt Ted terug op een keuze die niet geheel voor de hand liggend was. “Ik wilde eigenlijk, vanwege mijn passie voor tekenen, iets in de grafische sector doen.” Destijds durfde Ted deze stap nog niet te nemen, maar een functie als leraar basisonderwijs trok hem ook wel, waarna hij aan de pabo begon. “Gelukkig maar, want daar heb ik mijn vrouw Lennie leren kennen”, lacht Ted. Het stel ontmoette elkaar tijdens het introductiekamp en was vanaf dat moment onafscheidelijk.


Cartoonschool

Inmiddels zijn Ted en Lennie alweer vijftien jaar getrouwd en twee zoons rijker. “Omdat Lennie uit Tienray kwam, zijn we hier uiteindelijk beland.” Dat ging niet zonder slag of stoot. “Ik had zo mijn twijfels op het begin”, grapt Ted. Hij had namelijk altijd de intentie om in de stad te gaan wonen. “Ik voelde me altijd op mijn plek in de stad. Nadat we onze opleiding afrondde, verhuisden we samen naar Amsterdam.” Ondanks dat Ted een leuke studietijd had en zijn opleiding met plezier afmaakte, bleef het namelijk toch kriebelen om toch iets met het tekenen te doen. “In Amsterdam kon ik de cartoonschool gaan doen, een tekenopleiding. Ik wilde er uiteindelijk toch voor gaan”, legt Ted uit. Twee jaar lang volgde hij een avondopleiding, midden in Amsterdam. Daarnaast stond hij vier dagen per week voor de klas. “Ik heb heel veel geleerd tijdens deze opleiding en realiseerde me dat ik hier, naast het lesgeven, ook mijn werk van wilde maken.”

Drie jaar later besloot het stel toch weer terug te keren naar het zuiden. “We kochten eerst een huis in Wanssum, waar we acht jaar lang hebben gewoond.” Negen jaar geleden kwam Ted en Lennies huidige woning te koop, recht naast het huis van Lennies ouders in Tienray. “We twijfelden geen moment, ondanks dat Lennie op dat moment zwanger was van onze jongste zoon Ben en Sep destijds pas 2 jaar was.” Uiteindelijk moest Ted dus toch terugkomen op zijn voornemen dat hij in de stad zou eindigen. “Ik had het nooit gedacht, maar hier ga ik nooit meer weg”, geeft hij aan. “We wonen precies tussen mijn schoonouders en de kerk in, dus we zitten goed gevangen. Het is hartstikke leuk, want we hebben in de tuin een sluippaadje naar opa en oma toe, waardoor de jongens heel makkelijk op en neer kunnen.”


Carrière

Ondanks dat hij op zijn plek zit in Tienray, weet Ted de weg naar zijn geboortedorp Venray nog goed te vinden. “Met carnaval trekken we vaak richting Venray en ook meerdere vrienden wonen daar.” Daarnaast is Ted er werkzaam, namelijk als ontwikkelaar en docent bij Xpeditielab. “Ik sta drie dagen voor de klas op een speciaal techniekplein. Hier komen basisscholen op bezoek en dan geef ik wetenschap- en techniekonderwijs. Er wordt gemetseld, met VR-brillen geoefend en we werken aan andere technische opdrachten. Op deze manier maken we kinderen enthousiast voor wetenschap en techniek. Dat is supertof om te doen.”

De reden dat Ted zijn tijd hier drie dagen per week aan besteed, is omdat hij zich de andere twee dagen bezighoudt met Studio Doerak. “Nadat ik de tekenopleiding afrondde, schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel en startte ik mijn eigen bedrijf”, legt hij uit. Zo maakt Ted spotprenten, karikaturen, stripverhalen, infographics, gepersonaliseerde stripfiguren en andere illustraties. Daarnaast tekent hij al zestien jaar lang strips voor het Venrays nieuwsblad Peel en Maas. En dat bevalt hem goed. “Ook geef ik workshops voor jong en oud, zoals kinderfeestjes en bedrijfsuitjes. Dit werk is heerlijk om te doen.”


Durf te vragen

In de tijd die overblijft, zet Ted zich al drie jaar op vrijwillige basis in voor Stichting Durf Te Vragen. De in 2017 opgerichte stichting heeft het doel het onderwerp mentale gezondheid en psychische problemen bespreekbaar maken. “Ik stuur een groep aan op het creatieve stuk van de stichting”, geeft Ted aan. Zo was hij onderdeel van de lancering van het schoolproject Taboeiend. Dit is een virtuele en interactieve experience die langs de eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs gaat om jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het onderwerp mentale gezondheid. “Hiermee wil de stichting het taboe, dat heerst op mentale problemen, doorbreken”, legt Ted uit. “Door met elkaar te praten over gevoel, komen er toch wel dingen los. Dat is best pittig, maar heel belangrijk. Het geeft veel voldoening.” Daarom draagt Ted maar al te graag zijn steentje bij hierin. “Ik heb zelf natuurlijk ook twee zoons en ik vind het belangrijk om open met ze te praten over dit soort onderwerpen. Zo las ik samen met mijn oudste zoon het boek ‘Superkrachten voor je hoofd’, om wat handvaten te geven hoe je bijvoorbeeld makkelijker met frustratie om kan gaan.”


Gezinsuitbreiding

Samen vormen Ted, Lennie, Sep en Ben dan ook een hecht gezin. Een gezin dat vorig jaar zelfs nog uitgebreid werd met de komst van hond Boeda, die inmiddels 1,5 jaar oud is. Ook vormt de tuin het huis van twee kippen, genaamd Drumstick en Nugget. Genoeg te beleven dus in en rondom het huis. Om samen iets te ondernemen, hoeft het gezin niet ver van huis. “We gaan vaak zwemmen bij de Meulenbeek. Lekker een drankje doen en de kinderen en Boeda het water in: dat is echt genieten.” Ook op het gebied van sport, houdt Ted het dicht bij huis. Van jongs af aan heeft hij namelijk gevoetbald. “Dit doe ik nu nog steeds, maar nu bij de veteranen van Sporting ST.”


Genieten

Iets anders dat, net als het creatief bezig zijn, als een rode draad door zijn leven loopt, is muziek. Dat is ook te zien aan de platenspeler die in de woonkamer prijkt. “Het is heerlijk om op zondagochtend lekker een plaatje op te zetten”, geeft Ted aan. “Ik heb altijd gitaar gespeeld, maar luister ook heel graag naar muziek. Samen met Lennie bezoek ik regelmatig een concert of festival. Ook doen we dat graag gezamenlijk met vrienden.”

Wat hij ook leuk vindt om met vrienden te doen, is er samen met de caravan op uit trekken. “Met ons kleine, groene gevaarte gaan we sowieso ieder jaar in Nederland op vakantie”, vertelt hij. “Omdat we allebei zes weken vakantie hebben vanwege onze baan in het onderwijs, is er genoeg tijd om op pad te gaan met het gezin. Lekker samen genieten, dat is wat belangrijk is in het leven.”

Tekst en beeld: Floor Velthuizen