Naast de stoep

wo 24 apr, 16:00 Politiek
Yvonne Douven, VVD Horst aan de Maas
Yvonne Douven, VVD Horst aan de Maas

Onlangs hebben wij als VVD Horst aan de Maas een verkeersavond georganiseerd. Tijdens deze avond stonden we ook speciaal stil bij de weggebruikers die in een rolstoel, rollator of met een blinde geleide stok lopen. Waar lopen zij tegen aan?

Zo blijkt een zebrapad oversteken nog niet zo eenvoudig. Al helemaal niet als er een goot langs de weg loopt. Inwoners die een rollator gebruiken lopen liever over de weg omdat deze vaak recht is. Een trottoir loopt namelijk af voor regenwater, maar je wieltjes sturen hierdoor continue richting de weg. Ook de in en uitgang van een gemeentelijke accommodatie en openbare gebouwen zijn vaak voorzien van een drukknop om de deuren te openen, maar dan moet je wel bij die drukknop kunnen komen. Auto’s half op de stoep geparkeerd en reclame borden, belemmeren de weg voor deze groep. Allemaal zaken waar je, als je niet afhankelijk bent van deze hulpmiddelen, vaak niet bij nadenkt.

Samen met de Burger Advies Raad, die opkomt voor de belangen van juist deze groep, vragen wij blijvende aandacht voor deze weggebruikers. Een succesvolle samenwerking die onmiddellijk heeft geleid tot een motie ‘gelijkvloerse zebrapaden’.

Na de brede steun in onze gemeenteraad is wethouder Beurskens hard aan de slag gegaan. Ook u kan bijdragen door uw auto of motor de volgende keer naast de stoep te parkeren in plaats van op de stoep waardoor de toegankelijkheid voor deze groep weggebruikers wordt vergroot.

Immers, verkeersveiligheid voor iedereen, daar zorgen we samen voor.

Yvonne Douven