‘Lokbus’ tegen drugscriminaliteit komt naar Horst aan de Maas

zo 21 apr, 09:08 Algemeen
Edward-Media
Afbeelding

In een nieuwe poging om drugscriminaliteit in het buitengebied van Noord-Limburg aan te pakken, komt de de lokbus, horend bij de campagne ‘Kijk Niet Weg’, van 21 tot en met 26 juni naar de gemeente Horst aan de Maas. Deze bus, gevuld met attributen die doorgaans geassocieerd worden met de productie van synthetische drugs, zoals gasmaskers, grote blauwe vaten en witte jerrycans, zal ergens in de gemeente worden geplaatst.

De ‘lokbus’, die momenteel in Venray staat, is een onderdeel van een regionale campagne die twee jaar geleden is gestart door de acht Noord-Limburgse gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venray, Venlo, Beesel, Mook en Middelaar, Gennep en Bergen. De bus dient als educatief instrument om burgers bewuster te maken van de kenmerken van drugscriminaliteit en hen aan te moedigen verdachte situaties te melden.

Wat deze campagne onderscheidt, is het spelelement. Burgers worden uitgenodigd om actief op zoek te gaan naar de lokbus. Zij die de bus vinden, kunnen via een QR-code deelnemen aan een interactieve uitdaging en een selfie maken met de bus. Deelnemers maken kans op een waardebon als beloning voor hun waakzaamheid.

De inzet van de lokbus heeft als doel om inwoners te leren welke signalen kunnen wijzen op drugscriminaliteit en hen aan te moedigen verdachte signalen direct te melden bij de politie via 112 bij spoed of 0900-8844 voor niet-spoedeisende zaken, of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0900-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl

Deze campagne benadrukt het belang van burgerparticipatie in de strijd tegen drugscriminaliteit en hoopt door bewustwording en actieve betrokkenheid van de gemeenschap een veiligere omgeving te creëren.