Meldingen burgers spelen belangrijke rol in opsporing drugspanden

3 aug. 2023, 08:11 Algemeen
Afbeelding

Er zijn dit kalenderjaar al zes drugspanden gesloten in buurgemeente Peel en Maas. In Horst aan de Maas ligt dit aantal beduidend lager: twee woningen werden in januari door burgemeester Ryan Palmen op slot gedraaid. Dit aantal is vergelijkbaar met vorig jaar. De politie laat weten dit jaar wél meer meldingen te hebben ontvangen, waardoor er meer actie is ondernomen. Bij de opsporing van drugspanden speelt de politie een cruciale rol, maar ook omwonenden hebben een steeds belangrijkere functie in het proces gekregen.

De politie werkt daarbij nauw samen met netwerkbeheerders en ontvangt informatie over grote afwijkingen in het energieverbruik. Grote afwijkingen kunnen duiden op illegale activiteiten in een pand. Een meting alleen is echter niet voldoende; er worden verschillende onderzoeken uitgevoerd om genoeg bewijs te verzamelen om een onderzoek in een pand te rechtvaardigen.

Hier spelen meldingen van omwonenden en meldingen die binnenkomen via Meld Misdaad Anoniem een grote rol. Meldingen van omwonenden worden serieus genomen en tellen altijd mee in het onderzoek.


Meer meldingen

Om de gemeente veilig te houden, is er ook een campagne genaamd ‘Kijk Niet Weg’ gestart, die burgers aanmoedigt om verdachte situaties te melden. Het is volgens de politie nog te vroeg om conclusies te trekken daaromtrent. “We hebben wel meer meldingen ontvangen en dat is positief, maar dat heeft nog niet concreet geleid tot het oprollen van plantages of het aantreffen van verdovende middelen. De meldingen hebben wel genoeg informatie opgeleverd om bepaalde zaken verder uit te zoeken”, aldus een woordvoerder. Ook de gemeente merkt een stijging in gemaakte meldingen. “We kunnen wel zien dat we meer MMA-meldingen (Meld Misdaad Anoniem-meldingen) hebben ontvangen sinds de campagne ‘Kijk Niet Weg’.”


Signalen

Er zijn specifieke signalen waarop omwonenden kunnen letten om verdachte activiteiten of drugspanden te herkennen. Dit omvat onder andere bedrijven waar nooit klanten komen of waar alleen contante betalingen plaatsvinden, gebouwen met vreemde geuren of rook, en buurtbewoners met kleine huizen maar wel veel dure uitgaven. Deze signalen kunnen wijzen op criminele activiteiten in de bovenwereld. “We besteden de nodige aandacht aan hoe je bijvoorbeeld een hennepkwekerij of drugslab kunt herkennen en hoe je zaken kunt melden. En dat dit dus ook anoniem kan. Er zijn al enkele zaken aan het rollen gekomen door goede tips en meldingen van inwoners.

We roepen hen dan ook op om verdachte zaken te blijven melden. Dat doen we onder andere via de campagne Kijk Niet Weg”, laat een woordvoerder van buurgemeente Peel en Maas weten.

Bij het onderzoek van drugspanden zijn verschillende instanties betrokken. In de gemeente Horst aan de Maas is er een nauwe samenwerking met ACT! (Team Bestuurlijke Interventie), dat de noordelijke basisteams van Limburg bedient. Verder werken netwerkbeheerders, de belastingdienst en handhaving ook mee aan het onderzoek en de sluiting van drugspanden.

Zodra een drugspand is ontdekt, wordt het pand op last van de burgemeester gesloten. De bewoners moeten elders onderdak zoeken, er kan een dwangsom worden opgelegd en er volgt mogelijk een strafrechtelijk proces. Vaak wordt er ook een voordeelsberekening gemaakt om de winst uit eerdere illegale activiteiten terug te vorderen. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen, kunnen dit doorgeven via 0900 8844 of anoniem via 0800 7000.