Eigen belang of...

do 11 apr, 11:00 Politiek
Peter Lalieu, VVD Horst aan de Maas
Peter Lalieu, VVD Horst aan de Maas

Samenwerken binnen één organisatie is vaak al een uitdaging. Wanneer het gaat om een samenwerking tussen meerdere gemeenten en of organisaties is dit vaak nog een tikkeltje lastiger. Tijdens onze raadsavonden hebben wij al meerdere keren aangegeven dat wij ons zorgen maken dat het bestuur in onze regio Noord-Limburg niet op één lijn zit en dat het ontbreekt aan daadkrachtige besluitvorming.

Een recent voorbeeld daarvan is de regionale uitvoeringsdienst Limburg Noord die zich in onze regio onder andere bezighoudt met de verlening, toezicht en handhaving van milieuvergunningen. In De Limburger geeft onze wethouder aan dat deze dienst niet voldoet en al bijna tien jaar niet handelt in de geest van de wet. Ook gaf onze wethouder aan dat bestuurlijk de neuzen niet in dezelfde richting stonden rondom toekomstige koerswijzigingen.

Wie in een samenwerkingsverband het motto hanteert om voor eigen belang zoveel mogelijk winst te halen, zal mogelijk op de korte termijn winst boeken. Maar krijgt Horst aan de Maas op langere termijn de rekening niet gepresenteerd? Voor Venlo is deze koerswijziging reden om te onderzoeken of ze zich elders kunnen aansluiten en wil Weert de vinger aan de pols houden door periodiek een ‘go’ of ‘no go’ te geven.

Iedereen snapt dat een regiosamenwerking alleen werkt als niet het eigen belang voorop staat, maar het gehele belang van de regio. Als VVD Horst aan de Maas hebben wij aan het College van B&W dan ook schriftelijke vragen gesteld.

Peter Lalieu

VVD Horst aan de Maas