Energietransitie: benut nu al de kansen

wo 3 apr, 10:54 Algemeen
Johan van Helden, Perspectief Horst aan de Maas
Johan van Helden, Perspectief Horst aan de Maas

Eén van de kernpunten van Perspectief is dat we een betere wereld achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. We weten dat de fossiele energie eindig is en dat we andere bronnen voor energie moeten ontwikkelen en uitbreiden. Hoe we dat precies moeten invullen weten we nog niet. Wat we wel weten: er liggen nu al talloze kansen om de energietransitie vooruit te helpen.

Er liggen op Greenport veel zonnepanelen die niet aangesloten kunnen worden vanwege overbelasting van het netwerk (= netcongestie). Ook bij steeds meer inwoners valt op zonnige dagen de omvormer uit. We zouden netwerken versneld kunnen verzwaren of inzetten op buurtaccu’s, zoals op diverse plaatsen al gebeurt.

En waarom zetten we geen waterstoffabriek op? Misschien kunnen we samenwerken met gemeente Peel en Maas die al plannen heeft, of met lokale ondernemers die al een waterstoftankstation hebben. Waterstofnetwerk Limburg bestaat al.

De inwoners worden allemaal gevraagd om minder energie te gebruiken en het zelf op te wekken. Waarom vragen we dit niet wat meer aan bedrijven? Gelukkig zijn er ook al bedrijven die het juiste voorbeeld geven. Daarnaast zou het een mooie stap zijn om oppervlakken zoals taluds en parkeerplaatsen in te zetten om zonneenergie op te wekken, dan blijft de landbouwgrond bespaard.

Opties genoeg! Laten we aan de slag gaan waar we al kunnen.

Johan van Helden

Perspectief Horst aan de Maas