Lyla Kauffeld is nieuwe kinderburgemeester Horst aan de Maas

1 nov 2023, 08:50 Algemeen
Afbeelding

De Meterikse Lyla Kauffeld (11) mag zich de nieuwe kinderburgemeester van Horst aan de Maas noemen. Ze werd, gelijktijdig met de nieuwe kinderraadsleden, geïnstalleerd tijdens de eerste bijeenkomst van de kinderraad op woensdagmiddag 25 oktober. Een moment waar ze lange tijd naar uitgekeken heeft. “Toen ik hoorde dat ik het werd, begon ik te gillen. Nu ben ik de hele dag al zenuwachtig, maar heb ik er ook echt superveel zin in.”

De nagels zijn voorzien van een kleurtje en de oogschaduw is afgestemd op haar outfit. Het mag duidelijk zijn dat Lyla niets aan het toeval heeft overgelaten. Het is dan ook geen dag als alle anderen voor de Meterikse, die onderwijs volgt bij SOOOOL 10-14. Woensdag 25 oktober stond al een hele tijd rood omcirkeld in haar agenda. Het is de dag waarop ze zich presenteerde als nieuwe kinderburgemeester van Horst aan de Maas en voor het eerst plaatsnam in een zetel naast burgemeester Ryan Palmen. Dat deed ze voor een rol die haar op het lijf geschreven is. “Ik heb mezelf aangeboden voor de functie van kinderburgemeester, omdat het me gewoon heel erg cool lijkt.”


Passend onderwijs

Lyla kan het weten, want ze maakte afgelopen schooljaar ook al onderdeel uit van de kinderraad. Toen als raadslid. Ze weet dan ook van het reilen en zeilen binnen het orgaan en daarmee ook wat er van haar als kinderburgemeester wordt verwacht. “Het staat voor mij als een paal boven water dat de kinderraad heel erg leuk is, zeker als je geïnteresseerd bent in de politiek en mee wil denken over dingen die gebeuren in Horst aan de Maas. Vooral als het op jongeren aankomt, kun je echt een verschil maken”, legt ze uit.

Zelf is ze dan ook vastberaden om dat te gaan doen tijdens de komende bijeenkomsten. Met name als het gaat over onderwijs, heeft ze een duidelijke visie. Uit eerste hand weet ze namelijk dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat kinderen uit deze gemeente passend onderwijs krijgen.


Op haar plek

“Zelf heb ik anderhalf jaar thuisgezeten, omdat er nergens in de buurt passend onderwijs voor me was”, legt Lyla uit. “Ik ben hoogbegaafd, en het onderwijs op school paste niet bij wat ik in mijn hoofd had. Ik wilde graag andere dingen leren dan wat ze me op school probeerden bij te brengen. Nadat ik een hele poos thuis had gezeten, ging ik naar een school met andere hoogbegaafde kinderen. Dat was het helaas ook niet”, vervolgt ze. “Pas toen ik bij SOOOOL 10-14 terechtkwam, werd het beter. Daar ben ik inmiddels helemaal op mijn plek. Ik heb daar echt mijn draai gevonden.” Het is een vorm van geluk die ze gunt aan alle kinderen van Horst aan de Maas. “Omdat ik zelf heb gemerkt dat er niet voor iedereen passend onderwijs beschikbaar is, vind ik dat een belangrijk onderwerp om het over te gaan hebben binnen de kinderraad.”

Jeugdjournaal

Op woensdag 25 oktober kroop Lyla voor het eerst in haar nieuwe rol, tijdens de vuurdoop van de nieuwe kinderraad. “Er staan heel veel coole dingen te gebeuren. Voor het jeugdjournaal mag ik bijvoorbeeld vragen gaan stellen aan echte lijsttrekkers”, blikt ze alvast vooruit. “En ik mag regelmatig samen met Ryan Palmen op pad. Daar heb ik onwijs veel zin in.”

Aan enthousiasme is er bij Lyla in ieder geval geen gebrek. Aan spanning en zenuwen overigens ook niet. Toch verdwenen die al gauw als sneeuw voor de zon toen ze als voorzitster de eerste kinderraadsvergadering mocht leiden. “Op de tribune zat heel veel trotse familie, dat was heel erg fijn om te zien.”

Na haar installatie werden de kinderen die dit jaar deel uitmaken van de kinderraad geïnformeerd over hun nieuwe rol. De jongeren, allemaal tussen de 10 en 14 jaar, mochten zich vervolgens onder andere buigen over de nieuwe Omgevingswet. Binnenkort worden de nieuwe kinderraadsleden om beurten voorgesteld in HALLO.

Tekst en beeld: Jelle van Hees