Inwoners Horst aan de Maas laten pakje peuken massaal links liggen

5 okt 2023, 09:36 Algemeen
Afbeelding

Nederland telt steeds minder rokers. Minder dan één op de vijf Nederlanders (17,1 procent) stak in 2022 weleens een sigaret op. Horst aan de Maas doet een flinke duit in het zakje bij het drukken van het landelijk gemiddelde. In deze gemeente rookt ‘slechts’ 8,8 procent van de inwoners regelmatig.

Dat blijkt uit een analyse van Independer, die de vergelijking uitvoerde op basis van cijfers uit de Gezondheidsmonitor. Een onderzoek dat werd uitgevoerd door het RIVM, de GGD en het CBS. Daaruit blijkt onder andere dat er grote landelijke verschillen waarneembaar zijn. Zo herbergt hoofdstad Amsterdam (22,5 procent) liefst tweeënhalf keer zoveel rokers als Horst aan de Maas.

Vapen

Hoewel Nederland volgens het onderzoek steeds minder rokers telt, is deze trend onder tieners niet zichtbaar. Zij kampen juist steeds vaker met een nicotineverslaving. Mede voor deze groep is de jaarlijks terugkerende campagne Stoptober - waarbij de maand oktober in het teken staat van stoppen met roken - nog altijd hard nodig zegt Bas Knopperts van Independer. “In 2022 rookte minstens 1,7 procent van de kinderen tussen de 12 en 16 jaar. In het jaar vóór corona ging het nog om 0,9 procent. Ook tieners tussen 16 en 20 jaar oud grijpen steeds vaker een sigaret. In 2022 was 15,2 procent verslaafd, terwijl het in 2019 nog ging om 12,8 procent. Een zorgwekkende toename.” Als oorzaak wordt gewezen naar de toenemende populariteit van het vapen. Waar in 2020 nog geen procent van de mensen aangaf te vapen, was dit vorig jaar tenminste 2,5 procent. Bij de groep jongeren tussen 16 en 20 jaar bleek het aantal zelfs tien keer zo hoog te liggen dan twee jaar eerder.

Prijsstijging

Die stijging is extra opvallend gezien het feit dat tabakswaren alsmaar duurder worden. Expert Bas Knopperts is dan ook erg verbaasd over het stijgende aantal rokende jongeren. “Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet om stoppen met roken juist makkelijker te maken. Zo wordt professionele begeleiding inmiddels volledig vergoed vanuit de basisverzekering én is er sinds 2020 zelfs geen eigen risico meer. Er is dan ook geen financiële drempel meer om te stoppen met roken”, legt hij uit. Ook het gegeven dat de prijs van een pakje sigaretten komend jaar de grens van 10 euro passeert lijkt niet direct bij te dragen aan minder rokende jongeren. Bij volwassenen ligt dat anders, blijkt uit de cijfers. In 2022 stak minimaal 17,1 procent van de Nederlanders af en toe een sigaret op, terwijl dat er voor corona nog 19,5 procent waren.

Kerkrade

In Noord-Limburg, waar Horst aan de Maas zich op de derde plek bevindt wat betreft gemeenten waar het minst wordt gerookt, zijn grote verschillen merkbaar. Zo spant Kerkrade (18,4 procent) in deze provincie de kroon wat betreft inwoners die roken, op de voet gevolgd door Heerlen (17,6 procent). Ook in buurgemeente Venlo wordt relatief veel gerookt. Daar steekt 17,4 procent van de volwassenen regelmatig een sigaret op. In Peel en Maas is dat met één op de tien volwassenen een stuk minder. Ook Venray (11,2 procent) kan een prima score overleggen.

Hoofdstad

Afgezet tegen de landelijke uitschieters laten inwoners uit Horst aan de Maas de peuk helemaal vaak links liggen. Amsterdammers zijn koploper als het op roken aankomt. In de hoofdstad laat 22,4 procent regelmatig witte rookpluimen uit de longen ontsnappen. Gemeenten als Helmond, Rotterdam, Tilburg en Arnhem zijn ook allemaal in de top 10 terug te vinden.