Handboogsport veldronde in Tienrayse en Swolgense bossen

wo 24 apr, 08:20 Algemeen
Afbeelding

Handboogsportvereniging ’t Trefpunt uit Tienray organiseert op zaterdag 4 en zondag 5 mei weer een handboogsport veldronde. De 31e editie van deze wedstrijd vindt ook dit jaar plaats in de Tienrayse en Swolgense bossen en directe omgeving.

Ruim 110 schutters uit Nederland, België en Duitsland vertrekken, op zaterdag om 10.00 uur en op zondag een uur eerder, in groepjes van maximaal vier schutters bij de cateringplaats midden in het bos. Ze gaan op zoek naar in totaal 24 doelen die in de bossen staan opgesteld. De wedstrijd duurt op beide dagen tot omstreeks 16.00 uur. Geschoten wordt op blazoenen die in grootte variëren van twintig tot tachtig centimeter, naar gelang van de te schieten afstand. Die varieert van vijf tot zestig meter.

De deelnemers gebruiken vier typen bogen: de Free-Style boog, voorzien van stabilisatoren en vizier, de Bare-Bow, zonder vizier en verdere hulpmiddelen, de houten boog en de Compoundboog. Deze laatste is voorzien van katrollen, die door middel van hevelwerking een grotere werpkracht teweeg kunnen brengen.

Veiligheid is een belangrijk onderdeel in de organisatie. De bossen worden waar nodig afgezet met markeringslint. Waarschuwingsborden met rode vlaggen geven aan dat er een handboogwedstrijd gaande is. Het betreden van het gebied is alleen toegestaan onder begeleiding van leden van ’t Trefpunt. Zij maken belangstellenden graag wegwijs in deze bijzondere tak van de handboogsport. Rondleidingen beginnen bij de catering.