Roken moet betaalbaar blijven

do 11 apr, 15:44 Poll
Afbeelding

Door accijnsverhogingen zijn de prijzen voor sigaretten en shag per 1 april flink gestegen. Voor een pakje shag betaal je inmiddels 8 euro meer dan voorheen, voor een pakje sigaretten ruim 2 euro meer. Nooit eerder steeg de accijns op tabakswaren zoveel.

Met de prijsstijging hoopt het demissionaire kabinet roken te ontmoedigen. Eerder zijn er ook al maatregelen ingevoerd om dit doel te bereiken, bijvoorbeeld door tabakswaren in winkels af te schermen zodat ze niet zichtbaar zijn en door afschrikwekkende plaatjes op verpakkingen te zetten. Vanaf 1 juli komt er nog een maatregel bij: supermarkten mogen vanaf dan geen tabak meer verkopen.

Wetenschappelijke onderzoeken in binnen- en buitenland tonen aan dat het verhogen van prijzen effectief is om het aantal rokers te verminderen. Aan de andere kant zijn er geluiden dat de prijsstijging in Nederland ertoe kan leiden dat mensen hun tabakswaren over de grens gaan kopen.

Zo worden minder producten verkocht in Nederland, maar betekent dit niet automatisch dat er ook minder gerookt wordt. Mensen die het oneens zijn met de prijsverhoging stellen ook dat ieder individu zelf mag kiezen om wel of niet te roken en dat het door de maatregel voor personen met een kleinere portemonnee niet meer te betalen is om die keuze te maken. Voorstanders wijzen erop dat roken ongezond is en dat het juist de bedoeling is dat de financiële drempel zo hoog wordt dat het roken ontmoedigt.

Ook blijkt uit het rapport ‘Prijsgevoeligheid van rokers’ van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2021 dat vooral mensen die dicht bij de grens wonen goedkopere tabak uit Duitsland en België kopen, maar dat dit bij mensen verder weg van de grens veel minder het geval is.

Roken moet betaalbaar blijven, wat vindt u?