Met noodopvang asielzoekers op gemeentegrens zet Peel en Maas de verhoudingen op scherp

vr 1 mrt, 09:25 Poll
paul poels 5D mk3
Afbeelding

Met de noodopvang aan de Provinciale weg 277 - beter bekend als de Midden-Peelweg - gaat gemeente Peel en Maas vanaf maandag 4 maart maximaal 316 asielzoekers huisvesten. De locatie, naast de McDonald’s, is vanwege de ligging opvallend te noemen. De noopopvang wordt op zo’n 300 meter van de gemeentegrens met Horst geopend. Daarmee lijkt de kans vooraf groot, dat ook deze gemeente iets gaat merken van de asielzoekers die door Peel en Maas gehuisvest worden. Zet Peel en maas de verhoudingen op scherp door een locatie zo dicht tegen de gemeentegrens te kiezen?

Omdat de situatie in Ter Apel al enige tijd onhoudbaar is, wordt gemeenten - mede met de komst van de Spreidingswet - verplicht om een steentje bij te dragen aan de opvang van asielzoekers. In Horst aan de Maas doet men dat met de doorstroomlocatie voor statushouders welke maandag 4 maart opent bij Kasteel Ooijen, in Peel en Maas kwam maandagavond 26 februari het bericht dat er een opvanglocatie voor asielzoekers wordt geopend bij MHP Maasbree, een verzameling chalets van vastgoedontwikkelaar Kafra Housing bestemd voor arbeidsmigranten.

Dat Peel en Maas voor deze locatie kiest, is aan de ene kant logisch: Kafra kwam zelf met het plan richting gemeente, het is op korte termijn te realiseren én Peel en Maas voldoet in één klap aan de gestelde eis vanuit de Spreidingswet. Aan de andere kant is het opvallend; Midden-Peelweg 4 ligt op een steenworp afstand van het buitengebied van Sevenum en dus gemeente Horst aan de Maas. Met bedrijven als De Turfhoeve, De Schatberg en het ABC-Restaurant is het bovendien een locatie met veel bedrijvigheid. Daarbij werd het besluit pas maandagmiddag medegedeeld aan ondernemers nabij deze locatie. Zij verwachten, al dan niet terecht, de nodige overlast naar aanleiding van de komst van ruim 300 asielzoekers.

Daarmee kun je stellen dat Peel en Maas met de keuze voor deze locatie een deel van haar probleem bij buurgemeente Horst aan de Maas in de maag splitst.

Met noodopvang asielzoekers op gemeentegrens zet Peel en Maas de verhoudingen op scherp, wat vindt u?