Pollbespreking: Meer medicatie bij benzinepomp is een goed idee

wo 1 mrt., 15:27 Poll
Afbeelding

Het kabinet wil een flink aantal medicijnen makkelijker verkrijgbaar maken. Een wijziging in de regelgeving zou ervoor moeten zorgen dat onder andere zware pijnstillers, melatonine en maagzuurremmers binnenkort ook te koop zijn in supermarkten en tankstations. Apothekers waarschuwen echter voor de gevaren die het met zich meebrengt, wanneer je slaapmedicatie tegelijk af kunt rekenen met een volle tank. Hebben zij een punt, of is het makkelijker beschikbaar maken van bepaalde medicatie wél een goed idee?

Voor Rob Coumans is het klip en klaar: hij vindt het een slecht plan. “Er gaat al genoeg mis met voorgeschreven medicatie en overmatig of verkeerd gebruik van geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn via de huidige kanalen”, schrijft hij. “De drempel nog lager maken zonder enig ‘kundig’ advies, is onnodig en onverantwoord.” Ook Erik Verdellen is geen voorstander van het plan, al brengt hij het een tikkeltje sarcastischer. “Natuurlijk, want jezelf volpompen met pillen is heel goed voor je gezondheid”, schrijft hij.

Edwin de Jong ziet op zijn beurt een ander probleem ontstaan wanneer medicatie beschikbaar wordt aan de benzinepomp. “Welja, nog langer wachten in de rij om af te rekenen na het tanken. Het lijkt nu al bijna een supermarkt met al die mensen die broodjes en sigaretten willen afrekenen zonder te tanken”, schrijft hij in zijn reactie. Jan Litjens vindt dat álle medicatie weer beschikbaar moet worden via het tankstation. “Alcohol mag ook terug bij de bezinepomp, want ook dat is een goed medicijn. Ik vind het dus een goed idee.” Het is niet de mate van verkrijgbaarheid, maar de prijs waar iets aan gedaan zou moeten worden, stelt Rob van den Berg. “Als je medicatie nou écht gemakkelijker verkrijgbaar zou willen maken, dan deed de overheid iets aan de prijs hiervan en niet aan de locatie waar het te koop is.”