Stelling week 8: Meer medicatie bij benzinepomp is een goed idee

23 feb 2023, 10:00 Poll

Het kabinet wil een flink aantal medicijnen makkelijker verkrijgbaar maken. Een wijziging in de regelgeving zou ervoor moeten zorgen dat onder andere zware pijnstillers, melatonine en maagzuurremmers binnenkort ook te koop zijn in supermarkten en tankstations. Apothekers waarschuwen echter voor de gevaren die het met zich meebrengt, wanneer je slaapmedicatie tegelijk af kunt rekenen met een volle tank. Hebben zij een punt, of is het makkelijker beschikbaar maken van bepaalde medicatie wél een goed idee?

In de Tweede Kamer gaven VVD, PVV en D66 eerder al aan dat ze voorstander zijn van de wetsaanpassing die verkoop moet vereenvoudigen, terwijl GroenLinks nog lijkt te twijfelen. Bij een eventuele aanpassing van de wet, hoeft er niet langer een geschoolde medewerker aanwezig te zijn om verkoop wettelijker mogelijk te maken. Dat is nu nog wel het geval. Apothekers trekken aan de bel en stellen dat de verkoop van Algemeen Verkoop-geneesmiddelen (zoals paracetamol) en de Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen vervaagt. Zij stellen dat door verkeerd gebruik jaarlijks 41.000 mensen in Nederland worden opgenomen in het ziekenhuis. Een aantal dat hoger uit zal vallen wanneer medicatie makkelijker te verkrijgen is, zo is de vrees onder apothekers.

Aan de andere kant is het wel zo makkelijk wanneer maagzuurremmers als omeprazol en pantoprazol, een laxeermiddel als bisacodyl en hoge doseringen van slaaphormoon melatonine ook in supermarkten en tankstations verkrijgbaar zijn. Daarom is het beschikbaar maken van meer medicatie op meer plekken een goed idee.

Meer medicatie bij benzinepomp is een goed idee. Wat vindt u?