Carnavalstradities moeten met de tijd meebewegen

wo 15 feb., 14:27 Poll
Afbeelding

Een prins die op mannen valt en een steeds nadrukkelijkere rol voor vrouwen: tijdens deze carnaval worden in Horst aan de Maas langzaam tradities losgelaten. In het naburige Venlo zorgden vastelaovesverenigingen De Gaaskaetel én De Beerpiëp zelfs voor een kleine paleisrevolutie door vrouwelijke driespannen te presenteren. 

Vrouwen die voorop gaan en met de scepter zwaaien; het was jarenlang ondenkbaar tijdens de traditionele carnaval. Toch lijkt ook dit volksfeest zich op deze manier te moderniseren, al is wellicht nog niet iedereen daar klaar voor. Is het goed dat carnavalstradities met de tijd meebewegen?

‘Tijdens carnaval is iedereen gelijk’. Het is een uitspraak die ieder jaar weer terugkomt in de vele beschouwingen op het grootste volksfeest van onder de rivieren. Maar is dat wel zo? Na het nieuws van een vrouwelijke prinses in Venlo, waren er her en der ook gefronste wenkbrauwen. Want tijdens carnaval is het eten vet, ga je verkleed en is de prins een man met een prinses aan zijn zijde en als het even kan met twee mannelijke adjudanten. Want zo hoort het, toch? Het is een gedachte die voortkomt uit de hang naar het vasthouden aan tradities. Op vele fronten gaan tradities echter mee met de tijd. Ze komen en gaan. Het is een gebruik dat wordt doorgegeven van generatie op generatie, maar de tijd staat in de tussentijd niet stil. En als met carnaval inderdaad iedereen gelijk is, dan zou seksuele geaardheid en geslacht geen verschil moeten maken.

Daarom is het goed dat ook carnavalstradities met de tijd meebewegen. Wat vindt u?

U kunt reageren via facebook