Bespreking poll: Carnavalstradities moeten met de tijd meebewegen

22 feb 2023, 13:32 Poll

Een prins die op mannen valt en een steeds nadrukkelijkere rol voor vrouwen: tijdens deze carnaval worden in Horst aan de Maas langzaam tradities losgelaten. In het naburige Venlo zorgden vastelaovesverenigingen De Gaaskaetel én De Beerpiëp zelfs voor een kleine paleisrevolutie door vrouwelijke driespannen te presenteren. 

Vrouwen die voorop gaan en met de scepter zwaaien; het was jarenlang ondenkbaar tijdens de traditionele carnaval. Toch lijkt ook dit volksfeest zich op deze manier te moderniseren, al is wellicht nog niet iedereen daar klaar voor. Is het goed dat carnavalstradities met de tijd meebewegen?

Wil Roeffen vindt dat de verandering van tradities bij carnaval veel te lang op zich laten wachten. “Historisch gezien was carnaval een feest waarbij de gevestigde orde werd bespot. Nu is de carnavalsvereniging het conservatieve starre bolwerk waar al jaren weinig verandering in zit. De eerste Dreumelprinses is er nog steeds niet. Dat mag je toch ook best shocking noemen”, schrijft ze. Josien Vermeeren geeft aan dat je de huidige verandering niet groter moet maken dan deze is. “Wel shocking inderdaad, een prins die op mannen valt. Stel je voor”, schrijft ze sarcastisch.

Ook Nel van Helden laat weten dat ze geen moeite zou hebben met verandering van tradities. “Een prinses in plaats van een prins is een goed plan: we mogen ook met carnaval best met de tijd meegaan.