Afhankelijkheid

22 mrt 2023, 16:04 Politiek
Afbeelding

Vrijwel overal in onze samenleving komt machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag voor en de slachtoffers aarzelen om hier voor uit te komen. Er is een terechte angst voor de gevolgen en men durft pas te reageren als men steun krijgt en meerdere mensen de misstanden aan de kaak stellen. Samen maken ze dan een vuist hier tegen om zo het risico, voor degenen die aan de bel trekken, te spreiden.

Recente voorbeelden zijn er te over, zoals talentenjacht The Voice of NOS-sport. Gelukkig worden steeds meer mensen mondiger en weten elkaar te vinden om onacceptabel gedrag aan de oppervlakte te krijgen. In de loop der jaren heb ik regelmatig kunnen ervaren dat mensen ook binnen en buiten onze ambtelijke organisaties niet altijd voor hun mening durven uit te komen. Materiedeskundigen zijn het soms fundamenteel oneens met de ontvangen opdracht, het gevoerde beleid of de genomen beslissingen. Velen zwijgen dan omdat ze in een afhankelijke positie zitten en bang zijn voor het verliezen van baan/promotie, slechte verhoudingen op de werkvloer, of het verliezen van een voor hun onderneming noodzakelijke opdracht. Jammer, immers iedereen zou zich moeten realiseren dat een kritische blik waardevol kan zijn en zal leiden tot een betere besluitvorming. Zo ook voor de besluitvorming in onze gemeenteraad.

Een onafhankelijke, open en eerlijke mening is dan ook vaak een goed bedoeld advies of waarschuwing en zelden een motie van wantrouwen. VVD Horst aan de Maas is tegen de cultuur van afhankelijkheid en moedigt dus iedereen aan om hierin actief mee te doen en daarmee de besluitvorming, dus ook in de raad, beter te maken.

Peter Lalieu, Raadslid

VVD Horst aan de Maas