Wandel in en rond Horst aan de Maas met deze 3 routes

wo 24 apr, 09:42 Cultuur Advertorial
Afbeelding

Of het nu zomer of lente is, of herfst of winter: wandelen is altijd leuk. Lekker in de zon, of misschien zelfs wel in de regen met goede regenjassen voor dames. Wanneer je van wandelen houdt, ben je in Horst aan de Maas aan het juiste adres. Niet alleen in het dorp zelf, maar ook eromheen zijn veel wandelpaden te vinden.

Bij elkaar ligt er ruim 450 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaarden rondom dit dorp. Zo kun je dus enorm veel routes zelf samenstellen, maar je kunt ook een van de volgende routes volgen. 

Een wandeling door de Maasduinen 

Een van de routes die je kunt ontdekken is bij het Nationaal Park de Maasduinen. Hier kun je uren door de duinen struinen. Het bevindt zich langs de rivierduingordel. Deze duinen zijn enorm oud. Ze zijn ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd. De Rijn en Maas lieten destijds grote hoeveelheden aan zand en klei achter, wat opgeblazen werd door de westenwind. Om later de akkers te beschermen, werden de duinen bebost, waardoor ze bleven staan. Je kunt hier een van de zeventien paaltjesroutes volgen. De kleinste route is slechts een blokje om, maar de grootste wandeling is alleen weggelegd voor de doorgewinterde wandelaar. Zelfs als rolstoelgebruiker en met de kinderwagen kun je hier genieten van de natuur: vier van de zeventien wegen zijn verhard en aangegeven met paaltjes waar een rolstoel op staat. Ook honden zijn hier welkom en er zijn zelfs een aantal losloopgebieden. Dus geniet van de zon, of trotseer de regen met een regenhoed en -pak, want dit prachtige stukje natuur mag je niet missen. 

Wandelen door de Schadijkse bossen 

Een andere mooie route is door de Schadijkse bossen. Ook hier vind je mooie stuifduinen en zul je ook uitgedaagd worden door de vele heuvels. Direct na de start van de route zal de route een aantal keren omhoog en omlaag gaan, waardoor je je in een wat pittigere klim bevindt. Daarna kom je uit op een van de hoogste stuifduinen in de omgeving, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de Schaaks Heide. Deze route is ongeveer vijf kilometer lang, maar door de klim heb je wel wat uithoudingsvermogen nodig. En wie weet, misschien kom je nog wel zwerfdieren of prachtige vogels tegen. 

Een bezoek aan de Groote Peel 

Op de grens tussen Limburg en Noord-Brabant ligt het Nationaal Park de Groote Peel. Je kunt hier fantastisch wandelen door een van de drie paaltjes route te volgen. De gele route is twee kilometer lang, de rode route is drie kilometer lang en de blauwe route is zes kilometer lang. De gele route is ook geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Er is veel te zien in dit natuurgebied: zandvlaktes, loslopende Shetlandpony’s en de Amsloberg, welke het hoogste punt in de Peel vormt. Naast wandelen kun je hier ook de belevingstuin bezoeken, of met je kinderen een doe- en ontdek tocht doen of het kabouterpad volgen. Daarbij zijn er allerlei andere leuke activiteiten voor kinderen, waaronder spelletjesdagen, een moerasexpeditie en een tocht samen met de boswachter.