Horst aan de Maas versterkt samenwerking in de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties

30 dec 2023, 09:00 Algemeen
Afbeelding

In een gezamenlijke inspanning om geweld in afhankelijkheidsrelaties krachtig aan te pakken, heeft het College van B&W van Horst aan de Maas een aantal belangrijke besluiten genomen. De gemeente heeft langdurig samengewerkt met omliggende gemeenten in Noord- en Midden-Limburg, en deze samenwerking wordt nu verder versterkt middels schriftelijke afspraken. Daarnaast is de subsidie voor 2024 aan Veilig Thuis toegekend, waarvan gemeente Horst aan de Maas 152.349 euro bijdraagt. 

De aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties is essentieel gezien het alarmerende voorkomen ervan in Nederland. Het college erkent dat deze aanpak complex is, waarbij problemen zich vaak op meerdere leefgebieden manifesteren en generatie op generatie blijven spelen. “De (door-)ontwikkeling van de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties is daarom een kwestie van een lange adem. In deze aanpak werken we als gemeenten samen met verschillende partners, zoals Stichting Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en Gecertificeerde Instellingen”, aldus de gemeente.

Op 1 januari gaat de gemeente Horst aan de Maas samen met dertien andere gemeenten in Noord- en Midden-Limburg een samenwerkingsovereenkomst aan. Deze overeenkomst formaliseert de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeenten om gezinnen met geweldsproblematiek adequaat te ondersteunen. Hierin zijn onder meer afspraken vastgelegd over visie- en beleidsvorming, en financiële solidariteit op basis van regionale verdeelsleutels.

Naar de toekomst toe benadrukt het college de complexiteit van huiselijk geweldspatronen en het belang van een sluitende aanpak en intensieve samenwerking om daadwerkelijke veiligheid te waarborgen. Uit onderzoek blijkt het belang van structurele betrokkenheid van een deskundige casusregisseur bij het gezin in kwestie, die in staat is specifieke geweldspatronen te herkennen en systeemgericht te werken. “Een gedegen analyse aan de voorkant, samen met het gezin, is essentieel om te kunnen bepalen wat er nodig is. Hier is op zowel lokaal als regionaal niveau doorlopend aandacht voor en indien gewenst nemen we de gemeenteraad mee in de concrete stappen die daarin gezet worden.”