Verdwijnt na frikandel ook biertje van menu in sportkantines?

20 apr 2023, 12:30 Algemeen
Afbeelding

Het beoogde nieuwe subsidiekader waar gemeente Horst aan de Maas vanaf 2024 mee wil gaan werken, bevat een aantal ‘nieuwe kernwaarden en uitgangspunten’. Welke dat exact zijn, is nog niet glashelder, maar ze moeten in ieder geval gaan zorgen voor vitalere mensen in vitalere kernen. Maar wat betekent dat eigenlijk in de praktijk? Worden verenigingen straks gekort op hun subsidie wanneer ze een vette hap en gerstenat blijven serveren?

In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat alle sportverenigingen uiterlijk in 2025 rookvrij moeten zijn. Tegelijkertijd wordt ook tegen de vette hap in sportkantines al jarenlang geageerd, waardoor een broodje frikandel steeds vaker schittert door afwezigheid op de menukaart. Het zijn maatregelen die bij moeten dragen aan een gezondere gemeenschap, ook op regionaal niveau. Een speerpunt waar ook gemeente Horst aan de Maas op inzet in het nieuwe subsidiekader ‘Samen werken aan vitale gemeenschappen’. Aan de hand van dat kader worden vanaf 2024 subsidieaanvragen van onder andere (sport)verenigingen getoetst. 

Maar hoe gaat dat precies werken? Zitten er bijvoorbeeld consequenties aan voor verenigingen wanneer ze zich niet comprimeren aan een gezonder menu? En wat als er flink alcohol gedronken wordt in de kantine, is het dichtdraaien van de subsidiekraan dan een mogelijk gevolg? “Wellicht was het beter geweest om helder te krijgen wat de consequenties zijn, voordat we als raad akkoord gaan met dit nieuwe subsidiekader”, uitte Joep Peeters namens de VVD zijn zorgen daaromtrent tijdens de raadsvergadering van dinsdag 18 april. “Als besloten wordt dat alcohol ook niet meer bij past binnen de kaders van een gezonde en vitale gemeenschap, wordt een vereniging dan gekort op de subsidie? Een kantine is, zeker in de kleinere kernen, een plek waar de hele gemeenschap bij elkaar komt.”

Volgens wethouder Elbert Joosten zal het zo’n vaart echter niet lopen, al is nog niet duidelijk hoe de uitvoeringsregels van het nieuwe kader er precies uit gaan zien. “Het gaat ons om vitale mensen, in vitale kernen met een gezonde sociale basis. Wanneer er regelmatig dronken mensen tussen de sportende kinderen rondlopen, zullen we eerst het gesprek met een vereniging aangaan. Of dat uiteindelijk consequenties heeft voor de subsidieverstrekking, zullen we dan bekijken.” Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad of er inderdaad gewerkt gaat worden met deze nieuwe kaders en eventuele consequenties. “Als raad stellen jullie de definitieve kaders vast, als college voeren we uit”, was Joosten duidelijk. 

In een eerder stadium werd bij een rondgang langs verenigingen al informatie opgehaald waar een deel van het nieuwe subsidiekader op gebaseerd is. In juni neemt de gemeenteraad een besluit over ‘Samen werken aan vitale gemeenschappen’.

Tekst: Jelle van Hees