Pinksterkamp OSV Quintus Horst

7 jun 2023, 14:38 Algemeen
Afbeelding

Zoals elk jaar toog duikclub Quintus uit Horst met Pinksteren naar Zeeland om daar te duiken in de Oosterschelde en de Grevelingen. Voor de 45e keer streken de duikers neer op camping De Duinhoeve in Burgh Haamstede.

Ruim negentig leden en familieleden stonden het hele weekend bij elkaar op een terrein met tenten, caravans en campers. Het weer was perfect om te duiken. Dat werd dus ook volop gedaan. Diverse duikstekken in de Grevelingen en de Oosterschelde werden bezocht met duikdieptes van 5 tot ruim 25 meter. Het onderwaterzicht bedroeg in de Grevelingen soms meer dan vijf meter, hetgeen voor Nederlandse begrippen erg goed is.

Wat er dan te zien is in dat voor de meeste mensen grijze water? Dat varieert van diverse soorten vissen, krabben en kreeften - soms wel twintig kreeften in één duik - tot heel kleine naaktslakjes en garnalen en verder allerlei wieren anemonen en anjelieren. Rond Pinksteren is ook de tijd dat de sepia’s (een soort inktvissen) de Oosterschelde opzwemmen om eieren af te zetten. De mooi gekleurde en getekende mannetjes maken de vrouwtjes dan het hof. ‘s Zomers zijn tegenwoordig ook regelmatig zeepaardjes in de Schelde te zien.

Hondshaai

Dit jaar zagen drie duikers van Quintus voor het eerst een haai. In dit geval een hondshaai van zeventig centimeter in de Grevelingen. De hondshaai is een op de bodem levende kleine haaiensoort die maximaal tachtig centimeter lang wordt.

Net als alle jaren kwam ook de god van de zee, Neptunus, weer op bezoek om diverse leden te dopen en te feliciteren met hun gemaakte duiken. Hij overbrugde de afstand van het strand tot de camping dit jaar op de e-bike.

Tekst: OSV Quintus