Het belang van privacy weegt zwaarder dan het beschermen van eigendommen

do 14 mrt, 08:10 Poll
Afbeelding

Airbnb, de online ‘marktplaats’ voor de verhuur en boeking van accommodaties van onder andere particulieren, scherpte deze week de geldende beleidsregels aan. Zo mogen verhuurders vanaf eind april binnenshuis geen camera’s meer hangen. Het heeft alles te maken met de privacybescherming van gasten, zo stelt Airbnb. Niet alle verhuurders zijn blij met de nieuwe maatregel. Zij stellen dat camera’s noodzakelijk zijn om hun eigendommen te beschermen. Het roept de vraag op of het belang van privacy in dit soort gevallen zwaarder weegt dan het beschermen van eigendommen.

Volgens de oude regels mochten verhuurders alleen beveiligingscamera’s ophangen als ze dat op hun boekingspagina ook vermelden. In de wc, douche en slaapkamers waren camera’s sowieso al niet toegestaan. Toch ging het daar juist een aantal malen mis. Zo werd een Nederlandse verhuurder in 2017 veroordeeld tot een werkstraf omdat hij stiekem gasten op zijn wc had gefilmd. Drie Françaises die zijn verblijf in Hoofddorp huurden, kwamen erachter en deden aangifte. Ook in de Verenigde Staten en Engeland ging het al eens mis. Daar kwamen in 2023 nog gevallen aan het licht met verborgen camera’s in een douche en in een telefoonoplader naast het bed.

Acties van individuen die eerder ook niet gedoogd werden binnen het beleid van Airbnb. Toch besloot de organisatie om enkel nog beveiligingscamera’s buitenshuis te tolereren. Privacy is een fundamenteel recht, dat niet ondergeschikt mag zijn aan het beschermen van eigendommen. Gasten moeten zich veilig en vrij voelen in een gehuurde accommodatie, zonder zich zorgen te hoeven maken over inbreuk op hun privacy, is de gedachtegang.

Anderszins hebben verhuurders het recht om hun eigendommen te beschermen tegen vandalisme, diefstal en ander misbruik. Het plaatsen van camera’s kan een effectief middel zijn om deze bescherming te waarborgen, vooral in gevallen waarin gasten zich niet aan de huisregels houden. Het is onredelijk om verhuurders te beperken in het gebruik van beveiligingscamera’s, aangezien deze een legitiem middel zijn om eigendommen te beschermen. Gasten die niets te verbergen hebben, hebben niets te vrezen van camera’s die openlijk worden geplaatst en gebruikt worden voor beveiligingsdoeleinden. Weegt dat belang zwaarder dan de privacy van de gasten?

Het belang van privacy weegt zwaarder dan het beschermen van eigendommen, wat vindt u?