Nadelen wegen zwaarder dan voordelen bij voorgenomen uitbreiding van Toverland

6 dec 2023, 12:00 Poll
Afbeelding

Attractiepark Toverland is voornemens om in de nabije toekomst flink uit te breiden. Het Sevenumse pretpark mikt in de toekomst op 3,7 miljoen bezoekers per jaar. Om dat te bewerkstelligen wil het uiteindelijk onder andere 800 hotelkamers en ruim 700 vakantiewoningen realiseren. De vraag is of dat wenselijk is voor de omgeving waarin Toverland gesitueerd is: de omvangrijke natuur die hoort bij het gebied Peelbergen. Het gewijzigde bestemmingsplan daartoe ligt inmiddels ter inzage. Wegen de voordelen echter op tegen de nadelen bij deze voorgenomen uitbreiding?

De beoogde groei van Toverland heeft uiteindelijk de nodige positieve gevolgen voor gemeente Horst aan de Maas, zo is de prognose. Economische groei is er daar eentje van. De voorgenomen uitbreiding zorgt voor extra werkgelegenheid en inkomsten. Ook de toeristische aantrekkingskracht van de regio heeft er baat bij. Een groter attractiepark met meer accommodaties zorgt dat bezoekers uit een groter gebied de weg naar Sevenum weten te vinden.

Tegenstanders van de uitbreiding zullen echter al gauw wijzen naar aantasting van de omvangrijke natuur waarbinnen Toverland gevestigd is. De bouw van de accommodaties kan leiden tot verstoring van ecosystemen en andere milieuproblemen. Een aanzienlijke toename van het aantal bezoekers zal ook leiden tot extra verkeerscongestie in de omgeving en heeft wellicht extra overlast voor omwonenden tot gevolg.

De nadelen wegen zwaarder dan de voordelen bij voorgenomen uitbreiding van Toverland, wat vindt u?