Migratie

wo 24 apr, 16:00 Politiek
Jan Wijnen, PvdA Horst aan de Maas
Jan Wijnen, PvdA Horst aan de Maas

Migratie houdt de gemoederen flink bezig in Nederland. De vier rechtse partijen PVV, VVD, NSC en BBB willen minder of helemaal geen migratie meer. En sommigen van hen willen zelfs de ontwikkelingssamenwerking schrappen. Als PvdA vinden we dat er veel te weinig gekeken wordt naar de diepere oorzaken van migratie. 

Er zijn zoveel regionale oorlogen, er is zoveel armoede door corrupte regeringen en er zijn door klimaatverandering zoveel regio’s onleefbaar geworden, dat mensen naar Europa willen. Als dit niet opgelost wordt, zal de stroom migranten nooit afnemen. Grenzen sluiten en bewust de situatie in opvangcentra uit de hand laten lopen, zijn geen oplossingen die de diepere oorzaken aanpakken. Daarnaast kennen we ook de arbeidsmigratie. Er is in Nederland meer werk dan onze eigen beroepsbevolking aankan en er zijn te weinig mensen beschikbaar om aan de vraag naar praktisch werk te kunnen voldoen. Dat heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste reden voor de toestroom van EU-arbeidsmigranten is de loonkloof tussen Nederland en andere Europese landen. Ook functioneren bepaalde sectoren slechts op basis van laagbetaalde arbeid. Of dat wenselijk is? Wij zijn van mening dat hierin duidelijke keuzes gemaakt moeten worden. Dit is niet alleen een Haags, maar bovenal een regionaal en nationaal economisch vraagstuk.

Wat voor economie willen we zijn? Welke arbeidsomstandigheden vinden we daarbij acceptabel? Moeten wij nog bedrijven toevoegen die alleen functioneren op Oost Europese migranten of alleen toelaten als ze uitsluitend migranten in dienst nemen zodat deze mensen vanaf het begin aan het werk komen en hierdoor inburgeren? Dit laatste zien wij als kans.

Jan Wijnen