Lelieteelt, gif en een rechtszaak

wo 24 apr, 16:00 Politiek
Ton Wismans, Perspectief Horst aan de Maas
Ton Wismans, Perspectief Horst aan de Maas

In Sevenum is een groep bewoners naar de rechter gestapt. Zij willen dat de rechter het planten van de lelies verbiedt. Ze maken zich zorgen over hun gezondheid en die van hun kinderen, die ook graag buiten willen spelen. Pogingen van de 35 omwonenden om er samen met de teler uit te komen, liepen op niets uit. Jammer.

Steeds meer burgers maken zich zorgen om gifgebruik in de landbouw, vooral in de bollenteelt. En dat is terecht. Jaarlijks wordt er in Nederland vijf miljoen kilo aan landbouwgifstoffen gebruikt. Het gebruik per hectare ligt bij lelies ongeveer tien maal zo hoog als bij aardappelen en honderd maal zo hoog als bij wintertarwe.

Bij de lelieteelt hoort toepassing van gewasbeschermingsmiddelen, vaak aangeduid als ‘pesticiden’. Dit wordt steeds meer in verband gebracht met het veroorzaken van mogelijk ernstige gezondheidsrisico’s voor omwonenden. Denk hierbij aan Parkinson. Ook de natuur en het grondwater worden door het gif ernstig aangetast.

Perspectief staat voor een gezonde en groene leefomgeving voor iedereen. We roepen daarom grondeigenaren op geen grond te verpachten voor de teelt van lelie. We willen de gemeente opdragen om op de eigen pachtgronden geen bestrijdingsmiddelen meer toe te laten. Verder een spuitzone bij woningen in te stellen van 50 meter. Ook is het belangrijk om boeren goede alternatieven aan te bieden zodat ze verzekerd zijn van een prima boterham.

Ton Wismans