Kermis of kermisser?

wo 20 mrt, 12:38 Politiek
Afbeelding

Gaan de dorpskermissen een comeback maken nu dorpen zelf de organisatie in handen kunnen nemen, of moeten sommige dorpen accepteren dat de kleine kermis niet meer van deze tijd is? Dit stond 2 weken geleden te lezen in de Hallo.

In deze tijd spelen beeldschermen een steeds belangrijkere rol bij vrijetijdsbesteding. Telefoons, tablets, tv-schermen. Met name jongeren brengen steeds meer tijd door in de digitale wereld. Spelletjes worden steeds realistischer, sneller, uitdagender. Dus is het terecht dat we ons moeten afvragen: zitten jongeren nog te wachten op een rondje in de botsauto’s of vliegtuigjes? Is een schiettent of een kraam voor “eendjes vangen” nog voldoende uitdaging voor hen?

Ik kijk zelf graag terug naar die tijd van blije kindersnoetjes. Kermissen hebben voor mij toch een bepaalde aantrekkingskracht: de muziek, lampjes, kortom de hele sfeer. Gelukkig zie je ook dat hele families er een traditie van hebben gemaakt om met zijn allen naar de kermis te gaan. Het verschilt van dorp tot dorp of de kermis nog volop gevierd wordt en of er door de lokale horeca een mooi programma in elkaar wordt gedraaid.

Wij vinden dat de verschillende kernen in Horst aan de Maas heel goed in staat zijn om zelf te beslissen of een kermis in hun dorp nog draagvlak heeft en of je dit zelf kan en mag organiseren.
De uitbreiding van de subsidie mogelijkheden is dan ook een hele goede eerste stap van het college om inwoners van de dorpen meer flexibiliteit te bieden zodat de kermis geen “kermisser” wordt!

Mery Douven, Burgerraadslid