Bintjesfest vormt ultiem eerbetoon aan Jaap Hoogendoorn

30 jan 2023, 15:55 Cultuur
Raven Teunisse
Afbeelding

Bij OJC Walhalla in Sevenum was het zaterdag 14 januari weer tijd voor Bintjesfest. Dit jaarlijkse festival is in 2004 opgericht door een groep vrienden met een voorliefde voor harde muziek. Verschillende genres aan metal, punk, hardrock en rockabilly passeerden de revue op Bintjesfest. In 2019 vierde het festival haar 15-jarig jubileum, waarna de volgende editie eventjes op zich moest laten wachten. Zaterdag was het eindelijk weer zover. 

In de afgelopen twee jaar is er veel gebeurd. OJC Walhalla bestond vijftig jaar, en in 2021 kwam de hoofdorganisator van Bintjesfest, Jaap Hoogendoorn (35), plotseling te overlijden. Jaap was jarenlang actief als vrijwilliger bij OJC Walhalla in verschillende functies en verantwoordelijk voor menig bandavond, die door de jaren heen in de soos werd georganiseerd. Velen uit de regio, tot ver daarbuiten, hebben wel eens een ‘Jaap-avondje’ meegemaakt. Het doel van OJC Walhalla is om dit door te zetten. Na twee jaar afwezigheid is Bintjesfest, ter ere van Jaap, weer opgepakt door zijn vrienden, met zijn visie op dit festival in het achterhoofd.


Degenen die OJC Walhalla al lang kennen, zouden zeggen dat het een avond als vanouds was, met vier stevige bands op de planken. De avond werd geopend door het punkkwartet No Way uit Den Bosch. Tweede band van de avond was Cellar Pigs uit Horst aan de Maas. Een krachtige thrashmetal band met een sterk repertoire aan eigen muziek, dat goed in de smaak viel bij het publiek. Om het optreden helemaal af te toppen, werden er nog covers van Metallica en Slayer ten gehore gebracht, waarna de zaal zeer tevreden de tweede helft van de avond inging.


Na Cellar Pigs was het de beurt aan Stratex uit Lottum. Stratex bracht de herrie van de avond weer een niveautje hoger door hun mix van oldschool thrash- en death metal. De avond werd afgesloten door Poseydon uit België. Deze band bestaat al sinds de jaren negentig, maar is na een aantal line-upwisselingen nu weer op volle toeren. De allerlaatste moshpit werd er door de ‘die hards’ nog even uitgeperst, waarna iedereen met een voldaan gevoel naar huis kon. “Jaap vond het goed”, aldus de organisatie.