Wist je dat kweken een leuke hobby is die ook nog eens heel veel voldoening geeft?

do 7 mrt, 09:00 Bedrijf
Afbeelding

Of je nu groenten, fruit, bloemen of kruiden kweekt, je krijgt er altijd mooie producten voor terug. Starten met kweken kan lastig zijn als je niet goed weet waar je moet beginnen. Bij Welkoop helpen we je hier graag mee.

Niets zo lekker als groenten of fruit uit je eigen tuin. Een lekkere salade bijvoorbeeld, zo van je moestuin op je bord. Een moestuin kan je overal aanleggen. In een grote of kleine achtertuin, en zelfs op je balkon. De beste tijd om je moestuin aan te leggen is net na de vorstperiode. Je kan dan gelijk beginnen met zaaien of planten. Daardoor krijgen je planten alle tijd om te groeien. Voor het kweken van je eigen groentes kun je kiezen voor zaadgoed, maar ook voor al voorgekweekte plantjes. Het zelf opkweken van plantjes kan gemakkelijk in een tuinkasje, maar ook gewoon in huis op vensterbank. Voor het zelf opkweken van plantjes zijn hele makkelijke propogators, kweekbakjes, turfpotjes en heel veel andere kweekbenodigdheden te krijgen. Gebruik voor het opkweken van plantjes altijd zaai en stekgrond. Deze grond heeft een hele fijne structuur, en bevat een startvoeding waardoor de plantjes beter aanslaan.

Om een eigen moestuin te laten slagen zijn een aantal dingen heel erg belangrijk. Denk hierbij aan de plek van de moestuin, de grond, de soorten gewassen, maar ook de indeling. Als je een plek uitzoekt voor de moestuin sta dan even stil bij een paar belangrijke punten. De meeste groentes en kruiden zijn zonaanbidders. Kies daarom voor een plek waar gemiddeld tussen de 6 a 8 uur zon komt. Ook beschutting kan hierbij erg belangrijk zijn. De noorderwind kan erg koud zijn waar bepaalde planten veel last van kunnen hebben. Heb je een bestaand stuk grond gekozen waar andere planten gestaan hebben, verwijder dan zoveel mogelijk onkruid en wortels. Spit niet meer dan nodig is, en hark en schoffel om de grond open te houden. Teveel spitten kan de bodemstructuur van je grond verstoren. Bedek de bovenste laag met een laagje compost of moestuingrond. Zo krijgen je planten genoeg voeding om te groeien. Twijfel je over de kwaliteit van de grond? Doe dan bij ons in de winkel de gratis grondtest!

Vervolgens kun je aan de slag met kweken. Makkelijke groenten om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld prei, sla, tomaten en radijsjes. Ook kan je denken aan kruidenplanten of aardbeien. Natuurlijk is het ook belangrijk om gewassen te kiezen die je lekker vindt.

Wil je meer informatie over kweken of het opzetten van je eigen moestuin? Bij Welkoop Sevenum helpen we je graag!

Patrick Vervoort, Welkoop Sevenum