Veel onrust onder werknemers en hun begeleiders bij NLW

9 mrt 2023, 13:55 Bedrijf
Afbeelding

FNV maakt zich grote zorgen over de toekomst van NLW en alle mensen die bij NLW werkzaam zijn. Volgens de vakbond zijn de mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt de dupe van het beleid dat de gemeenten Peel en Maas, Horst aan de Maas en Venray voeren. De vrees bestaat dat de burgers mogelijkheden tot ontwikkeling en participatie ontnomen wordt.

Eind 2020 presenteerde sociale werkvoorziening NLW Groep samen met de drie aandeelhoudende gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas, de nieuwe strategische koers voor de aankomende jaren. Amper twee jaar later bleek dat plan alweer de prullenbak in te kunnen: de prognoses van toen bleken in de praktijk veel te optimistisch. Er werd gerekend met te rooskleurige cijfers. De drie gemeenten zouden jaarlijks 95 nieuwe werknemers doorverwijzen naar de NLW Groep, zo was de voorspelling. In de praktijk bleek dat slechts de helft te zijn. Dat een koerswijziging broodnodig is, werd daarom eerder al besloten.

Volgens FNV heerst er nu veel onrust binnen de NLW-groep onder werknemers en hun begeleiders. Zij vrezen voor hun werk en zien onvoldoende maatschappelijke participatie. In een brief geeft de vakbond aan dat het tijd is voor overleg over de mogelijkheden om de continuïteit van de voorziening te waarborgen. Alles in het belang van de werknemers. De FNV roept de politieke partijen en de drie gemeentes op om te gaan staan voor het belang van de burgers, door een fatsoenlijke en volwaardige sociale werkvoorziening aan te bieden. “We hopen op korte termijn door de verantwoordelijke wethouders te worden opgeroepen om de beloofde dialoog aan te gaan”, aldus Ed Stevens, namens de vakbond.

Afbeelding