Horst aan de Maas wil tijdelijke verblijfplekken voor inwoners in stressvolle situaties ontwikkelen

do 2 mei, 12:28 Algemeen
Afbeelding

Het College van B&W van de gemeente Horst aan de Maas wil 200.000 euro beschikbaar stellen voor het ontwikkelen van tijdelijke verblijfplekken voor inwoners in situaties met hoge stress en een gebrek aan stabiliteit. Het gaat daarbij om inwoners die te maken hebben met een moeilijke of gespannen thuissituatie en voor wie het beter is om tijdelijk ergens anders te verblijven. Ook inwoners voor wie de juiste zorg is gevonden maar die nog een wachttijd moeten overbruggen, zouden hier tijdelijk terecht kunnen. 

Een tijdelijk verblijf op een andere locatie kan acute stress verlagen en escalatie voorkomen, stelt de gemeente. “Denk daarbij aan escalatie tot huiselijk geweld, psychische opname en situationeel onwenselijk verblijf in de maatschappelijke opvang. Een plek van tijdelijk verblijf met aanwezigheid van ervaringswerkers kan een dergelijke escalatie voorkomen en faciliteren dat inwoners vanuit stabiliteit weer de regie op hun leven terugkrijgen. Ook vanuit financieel perspectief is het van belang dat de hoge kosten van zwaardere zorg worden afgewend en inwoners weer stappen kunnen zetten richting stabiliteit en meedoen in de maatschappij”, aldus gemeente Horst aan de Maas.

Het huidige aanbod in de regio, waaronder het Herstelhuis Noord-Limburg in Venray, biedt al enige ondersteuning. In het Herstelhuis kunnen inwoners terecht om ‘op adem te komen’ en worden ze ondersteund door ervaringsdeskundigen. Dit is voor een periode van maximaal twee weken en draait volledig op de inzet van ervaringswerkers. De tijdelijke verblijfplekken die Horst aan de Maas daarnaast voor ogen heeft, kennen een langere verblijfstermijn (indien nodig) en zijn voor inwoners vanuit een breder scala aan achtergrondsituaties toegankelijk. Hierdoor kan er specifieker en persoonlijker op de situatie van elke inwoner worden ingegaan.

De verblijfplekken die het college op het oog heeft zijn voormalige zorgwoningen van Pluryn in Horst. “We beogen dat iedere inwoner een plek heeft in de wijk en zo normaal mogelijk mee kan doen in de samenleving. De woningen die we beogen voor de tijdelijke verblijfplekken bieden deze genormaliseerde context. De huidige locatie van het Herstelhuis Noord-Limburg daarentegen wordt ook gebruikt door andere GGZ-aanbieders en brengt om die reden een op zorg-gefocuste context met zich mee. Met dit voorstel maken we de beweging naar normalisatie en ‘een plek in de wijk’ voor zowel de nieuwe verblijfplekken als voor het Herstelhuis Noord-Limburg.”