Yuverta neemt maatregelen na twee brandincidenten in één week

wo 10 apr, 09:15 Algemeen
Edward-Media
Afbeelding

Yuverta in Horst heeft een tumultueuze week achter de rug vanwege twee incidenten van brandstichting op de school. Zowel op donderdagochtend 4 april als dinsdagochtend 9 april vonden brandincidenten plaats in het schoolgebouw, waarbij op 9 april zelfs de hulpdiensten gealarmeerd moesten worden. Beide keren vonden de incidenten plaats op de toiletten. Yuverta geeft aan maatregelen te nemen om zulke situaties in de toekomst in de kiem te smoren. 

Op donderdagochtend 4 april werd melding gemaakt van een brandincident waarbij leerlingen naar verluidt brand hebben gesticht op de wc’s, dit in een prullenbak. Dankzij de snelle reactie van de conciërge kon de situatie snel onder controle worden gebracht. Op dinsdagochtend 9 april werd opnieuw alarm geslagen voor een brand op Yuverta, waarbij wederom brand werd gesticht op het damestoilet, vergelijkbaar met het voorval van enkele dagen eerder. Zowel politie als brandweer kwamen ter plaatse om de situatie aan te pakken. Momenteel zijn onderzoekers bezig met het achterhalen van de oorzaken en motieven achter deze herhaalde brandstichtingen.

Schoolleider Edgar van den Bosch van Yuverta reageert op de incidenten: “Het is zorgwekkend, vooral gezien de brand in de prullenbak die tot enorme rookontwikkeling leidde en resulteerde in de ontruiming van de school”, aldus Van den Bosch. “Ik heb geen idee wie hierbij betrokken is geweest, en hoewel het makkelijk zou zijn om aannames te maken, gaan we dat niet doen. We zullen aangifte doen en hebben de politie erbij gevraagd om te onderzoeken wie dit heeft gedaan en waarom. Als we de verantwoordelijken identificeren, zullen we overleggen over passende sancties.”

Op sociale media hebben ouders hun bezorgdheid geuit over het ontbreken van communicatie vanuit de school met betrekking tot recente gebeurtenissen. Ze gaven aan geschrokken te zijn en uitten hun ongenoegen over het gebrek aan informatieverschaffing vanuit de school. Ouders zijn volgens Van den Bosch inmiddels geïnformeerd over de incidenten. “Leerlingen en medewerkers zijn ter plekke uitgebreid ingelicht over de situatie en de te nemen voorzorgsmaatregelen. De lessen zijn na de ventilatie hervat en de school is weer volledig in gebruik, zij het met gebruik van een tijdelijke toiletunit vanwege de rookschade.”

De schoolleiding benadrukt dat veiligheid een topprioriteit blijft en dat er grondig onderzoek wordt gedaan naar manieren om de veiligheid te verbeteren en te handhaven. “Ondanks deze incidenten blijven we een veilige school”, verklaart Van den Bosch. “We hebben snel en adequaat gehandeld, wat heeft bijgedragen aan het minimaliseren van de risico’s voor leerlingen en personeel. We zijn alert en staan paraat om de veiligheid van onze schoolgemeenschap te waarborgen.”

Tekst: Floor Velthuizen