Leerlingenraad basisschool de Bottel leidt wethouder rond op nieuwe speelplaats

4 okt 2023, 14:15 Algemeen
BERT MENSINK
Afbeelding

Wethouder Erik Beurskens bracht deze maand een bezoek aan basisschool de Bottel in Lottum, waar hij door kinderen van de leerlingenraad werd rondgeleid op de nieuwe speelplaats. Het is de eerste speelplaats in het kader van de Groenblauwe revolutie van Dynamiek scholengroep die nu helemaal gereed is. De kinderen kregen van de wethouder een insectenhotel en ontvingen van de organisatie van de Groenbaluwe revolutie mooie prentenboeken met een lespakket voor de groepen 1, 2 en 3.

Verschillende scholen in Limburg gingen afgelopen jaar aan de slag met het vernieuwen van het schoolplein naar een GroenBlauwe speel- en leeromgeving. Deze metamorfose betekent dat de school het traditionele, betegelde schoolplein omvormt naar een omgeving waarin de natuur en water een centrale rol spelen. Hierdoor ontstaat een stimulerende en gezonde speelplaats die daarnaast educatieve waarde heeft.  

Voedselbos

Ruim een jaar geleden werd er op de Bottel gestart met het vernieuwen van de speelplaats. “Dit hebben we in twee fases gedaan”, vertelt directeur Ron Schreurs. “Allereerst hebben we een subsidie aangevraagd voor het aanleggen van een voedselbos en het afkoppelen van het hemelwater. Nadat we deze subsidie kregen, zijn we zelf aan de slag gegaan met een groepje enthousiaste ouders en een aannemer.” Toen er vervolgens een tweede subsidie kwam vanuit de Groenblauwe revolutie, kon het schoolplein afgemaakt worden. “Tijdens deze laatste werkzaamheden is er vooral groen aangelegd en zijn er over het hele schoolplein bomen en planten geplaatst”, vertelt Schreurs. “Er bevond zich eerst ook een lange, kale muur waar het altijd loeiheet werd. Dit hoekje is helemaal omgetoverd en groen gemaakt. Daar ligt nu een mooi paadje met boomschors en allemaal bomen en planten.” 

Groenblauwe speelplaats

De transformatie zorgde voor de nodige lesstof. “Kinderen konden voorafgaand zelf een speelplaats ontwerpen met allemaal materialen. Als je daar dan water overheen goot, konden kinderen zien waar normaliter de riolering lag en hoe snel water afgevoerd wordt.

Daarna ontwierpen we een groenblauwe speelplaats waarbij het water werd opgevangen en bewaard kon blijven. Zo leerden ze hoe je een omgeving kunt aanpassen zodat je minder last hebt van hitte, droogte en een teveel aan regenwater.”

Helemaal geweldig

Het levert mooie reacties op onder leerlingen. “De kinderen vinden het helemaal geweldig”, glundert Schreurs. “Deze metamorfose heeft geleid tot veel meer afwisselend spel op de speelplaats.” Ook zijn er volgens de directeur minder ruzies en conflicten. “Eerst werd er voornamelijk gevoetbald op het schoolplein. Nu zie je een heel ander soort spel terugkomen waarbij kinderen ook de eigen fantasie kunnen gebruiken.” Rondom de zandbak is met stenen een tribune gemaakt, die ruimte biedt voor twee rijen kinderen. “In het zandbak hebben we als het ware een podium gecreëerd en sinds dit gebeurd is, zie je hoe intensief de kinderen de zandbak weer in gebruik hebben genomen. Ook wordt deze tribune gebruikt om buiten les te geven.”

Fruittuin

Daarnaast vinden kinderen hun weg naar de fruittuin, die zich aan de zijkant van de school bevindt. Hier staan allerlei verschillende fruitbomen en -struiken. “Samen met de kinderen gaan we het fruit plukken en maken we bijvoorbeeld jam. Ook kunnen leerlingen zelf op onderzoek in het voedselbos.”

Een enorme verandering, waar Schreurs dagelijks aan herinnerd wordt. “Elk moment dat ik naar buiten kijk, zijn er wel kinderen bezig. Je ziet van alles en groen overheerst. Het is een enorme verandering.” 

Tekst: Floor Velthuizen