Basisschool De Ezelsbrug in Sevenum strijdt om ANWB Verkeersplein

18 mei 2023, 07:59 Algemeen
Afbeelding

Begin deze maand zijn de 24 Limburgse bassischolen bekendgemaakt die kans maken op een ANWB Verkeersplein. Zo’n plein biedt voor leerlingen de mogelijkheid om in een veilige omgeving te oefenen met verschillende verkeerssituaties. Basisschool De Ezelsbrug in Sevenum is één van de scholen die nog kans maakt op het ANWB Verkeersplein. Marion Heijnen, verkeerscoördinator en docente op De Ezelsbrug, vertelt meer over het initiatief en de urgentie daarvan.

“Wij willen leerlingen op een veilige manier kennis laten maken met verschillende verkeersituaties. Een verkeersplein zou daar goed aan kunnen bijdragen”, geeft Marion aan. “Leerlingen komen hier in Sevenum niet de situaties tegen die je in een grote stad tegenkomt, daarom willen we ze hier kennis mee laten maken.” De Ezelsbrug heeft dan ook al verschillende initiatieven op touw gezet om kinderen meer te laten ervaren. “We hebben nauw contact met ANWB Streetwise en proberen zelf ook realistische situaties te creëren op het schoolplein.” Marion hoopt dat De Ezelsbrug aan het langste eind trekt bij de toewijzing van het ANWB Verkeersplein. “In dat geval kunnen we in de toekomst dergelijke verkeerslessen veel eenvoudiger organiseren én maken de kinderen tijdens de pauzes ook kennis met de verkeerssituaties. Het is veel toegankelijker.”

Stemmen op De Ezelsbrug

Een ANWB Verkeersplein is een schoolplein waar verschillende verkeerssituaties kunnen worden nagebootst. “Met zo’n plein kunnen leerlingen op een veilige manier hun vaardigheden in het verkeer verbeteren”, geeft Marion aan. “Van het oefenen van scherpe bochten tot het inhalen van andere weggebruikers: alles kan geoefend worden.” De laatste jaren is de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen door heel Nederland afgenomen, dus praktijkervaring op doen in een veilige omgeving is een goede manier om deze trend te doen kantelen. Naast een schoolplein krijgt de winnende school ook een lesprogramma en verkeersborden om het plein zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken.

Naast het beoordelen van de ingezonden motivaties van de verschillende basisscholen, zal ook gekeken worden naar het aantal stemmen dat een school gekregen heeft. Op basis van deze twee factoren zal de ANWB uiteindelijk bepalen welke school het Verkeersplein toegewezen krijgt. “Er kan tot en met vrijdag 26 mei gestemd worden en de winnaars zullen vervolgens in juni worden geïnformeerd.” Voor meer informatie omtrent het Verkeersplein kunt u terecht op de website van de ANWB.

Tekst: Casper Keijsers