Gemeenteraad wil nader onderzoek rol gemeente bij gronddeal Californië

5 apr 2023, 13:12 Algemeen
Afbeelding

De gemeenteraad van Horst aan de Maas wil meer informatie over de omstreden gronddeal in tuinbouwgebied Californië. In een motie, die de partijen tijdens de raadsvergadering van dinsdag 4 april unaniem indienden, eiste de gemeenteraad dat alle relevante informatie onder beheer van het College van B&W ter beschikking gesteld wordt aan de raad vóór maandag 1 mei.

Imke Emons (BVNL) benadrukte de controlerende taak van de raad over deze kwestie. “Het duurt allemaal te lang”, stelde ze. “Het wordt tijd dat we de onderste stenen boven halen.” Wethouder Eric Beurskens gaf aan deze mening te delen. “Het college wil hetzelfde”, liet hij weten. “Wat ons betreft gebeurt dat ook in alle transparantie die mogelijk is.” 

Op dit moment wordt er al onderzoek gedaan naar Californië door een extern onderzoeksbureau. “Dat specifieke onderzoek kan op dit moment niet bespoedigd worden”, aldus Beurskens. “De uitkomsten zullen naar verwachting tussen de drie en vijf maanden duren. Deze worden ook ter beschikking gesteld, mits Californië daar toestemming voor geeft. Wij dringen daar op aan, maar het blijft een B.V., dus het kan daar zelfstandig besluiten over nemen.”

Aan de hand van de verkregen informatie wil de gemeenteraad een onafhankelijk onderzoek instellen naar de totstandkoming van Californië B.V. en de interne processen en het handelen van het college en de ambtelijke organisatie in interactie met de B.V., met daarbij specifieke aandacht voor de grondtransacties sinds 2005.