Gemeente haalt prullenbakken in natuur- en wandelgebieden weg

1 mrt 2023, 15:10 Algemeen
Afbeelding

De gemeente gaat de prullenbakken in natuur- en wandelgebieden in Horst aan de Maas weghalen. Bij de in- en uitgang van een gebied blijft nog wel een prullenbak staan. Ook in recreatiegebieden blijven de prullenbakken aanwezig. Horst aan de Maas sluit hiermee aan bij hoe het in natuurgebieden van Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en Natuurmonumenten gaat. 

Als eerste worden prullenbakken weggehaald of verplaatst in de Kasteelse Bossen in Horst. Ze blijven wel staan bij het strandbad en de visvijver. Het doel van het weghalen van de prullenbakken is volgens de gemeente dat mensen hun eigen afval mee naar huis nemen of bij de in- of uitgang van het natuur- of wandelgebied in de prullenbak gooien. Dit om zwerfafval in de natuur te verminderen. Om te kijken of het plan werkt, gaat de gemeente twee keer per week inspecties houden en waar nodig zwerfafval opruimen. De prullenbakken die de gemeente weghaalt, worden op een andere plek in de gemeente geplaatst, zoals in nieuwbouwwijken. Ook wil de gemeente zorgen dat alle prullenbakken goed zichtbaar zijn. Sommige prullenbakken krijgen daarom een betere, meer zichtbare plek.

Gele prullenbakken

Verder zijn er binnenkort geen gele hondenpoepprullenbakken meer. Deze gele prullenbakken worden groen gemaakt, net zoals de meeste andere prullenbakken in de gemeente. Ze worden dus niet weggegooid. De kosten hiervoor betaalt de gemeente uit de Landelijke Zwerfafvalvergoeding 2022. De Zwerfafvalvergoeding, wordt jaarlijks door producenten en importeurs van verpakte producten via het Afvalfonds Verpakkingen aan gemeenten beschikbaar gesteld.