Zin in Gegaeve Zinne?

23 feb 2023, 09:19 Algemeen
Afbeelding

Creatieve musici, Marion Vervoort, Egbert Derix en Geert van den Munckhof, toveren op 13 oktober ‘t Gasthoês om tot een muzikale tempel van eigen bodem. De titel van deze avondvullende voorstelling, ‘Gegaeve Zinne’, vat het vernieuwde concept perfect samen. Het drietal uit Horst aan de Maas laat zich namelijk inspireren door ingezonden zinnen van mensen uit de regio om deze vervolgens terug te laten komen in verhalen, gedichten en muziek. 

Marion, Geert en Egbert kennen elkaar al een aantal jaren. In verschillende vormen hebben ze elkaar in het verleden al vaker geholpen om samen tot muzikale en tekstuele hoogstandjes te komen. Zo zijn er verschillende verhalen en gedichten van Geert uiteindelijk op de cd’s van Egbert en Marion geëindigd. “Toen Marion haar eigen muzikale invulling gaf aan een van mijn teksten, was ik enorm onder de indruk”, vertelt Geert vol lof over een eerdere samenwerking. En ook Egbert en Marion hebben al vaker met elkaar liedjes gemaakt en op het podium gestaan. Na deze eerdere kruisbestuivingen werd de samenwerking vanaf 2020 intensiever. “Op een gegeven moment kwamen we wekelijks samen en vergaderden we in een café met elkaar over nieuwe ideeën”, zegt Marion. “Uiteindelijk was het Egbert die op een gegeven moment zei: ‘we moeten iets leuks met z’n drieën gaan doen’. Zo borrelde tussen de borrelhapjes het idee van Gegaeve Zinne op”, vertelt Geert gevat over de eerste gedachtes voor een theatervoorstelling.

Voorstelling: Gegaeve Zinne

Inmiddels is het hersenspinsel dat tussen de borrelhapjes ontstond uitgegroeid tot een concrete voorstelling. Een voorstelling die volledig in het teken zal staan van ingezonden zinnen, die een waardvolle betekenis hebben voor de inzender. Echter is de precieze invulling van de voorstelling voor het grootste gedeelte nog open en daar hebben ze iedereen uit Horst aan de Maas voor nodig.

‘We willen een voorstelling creëren die bij alle dorpen in de gemeente past  ’

“Een zaal vol verhaal is ons motto”, vertelt Marion over de invulling. “De inwoners van Horst aan de Maas zorgen voor de inhoud en wij zorgen voor een muzikaal jasje.” Inmiddels hebben ze al een hoop zinnen binnen gekregen. “We zijn ontzettend blij dat er al zoveel mensen een zin naar ons hebben opgestuurd”, vertelt Geert verheugd. Maar het trio kijkt nog steeds enorm uit naar nog meer inbreng vanuit de regio. “We willen een voorstelling creëren die bij alle dorpen in de gemeente past. Dus we zijn nog altijd opzoek naar betekenisvolle zinnen uit alle kerkdorpen. We zitten nog echt in de verzamelfase”, vertelt Marion. Maar naast het verzamelen heeft het creatieve drietal inmiddels haar vindingrijkheid ook al in de praktijk gebracht. “Tijdens de nieuwjaarsreceptie hebben we een lied gezongen dat is ontstaan uit een zin uit de toespraak van burgemeester Ryan Palmen. Dat was de eerste concrete vertaling van ons concept”, zegt Geert over een lied, dat waarschijnlijk ook in de voorstelling terug zal komen.

Zin erin?

De voorstelling op 13 oktober zal dus in het teken staan van zinnen uit de regio. Mocht u ook graag een zin willen bijdragen, dan kunt u simpelweg een bericht sturen naar gegaevezinne@gmail.com met daarin uw zin. “We kijken met veel enthousiasme uit naar alle zinnen die nog gaan binnenkomen. Uiteindelijk willen we iedere zin op een bepaalde manier laten terugkomen in de uitvoering, hoe klein of subtiel ook, alle inbreng gaat verwerkt worden. We willen dat iedereen in de zaal zich straks kan herkennen in de voorstelling”, vertelt Marion. Als de zin in 13 oktober inmiddels is aangewakkerd kunt u voor meer informatie omtrent de kaartverkoop terecht op www.gasthoes.nl of www.kukeleku.nl

Tekst: Casper Keijsers