Horstenaar Jeroen van Delft creëert halloweenbeleving in eigen achtertuin

18 okt 2022, 12:36 Algemeen
Afbeelding

Pompoenen, spoken en grafstenen: in de tuin van Jeroen van Delft uit Horst vind je ze allemaal terug. Hij is namelijk gek op het halloweenfeest, dat plaatsvindt op maandag 31 oktober, en het griezelen dat hierbij komt kijken. Daarom staat zijn achtertuin dan ook de hele maand oktober volledig in het teken van Halloween. Mensen die willen griezelen, kunnen iedere zaterdag en zondag vanaf zonsondergang tot 21.30 uur een kijkje komen nemen.

Het is niet voor het eerst dat Jeroen aan de slag is geweest met halloweendecoraties. Hij vindt het heerlijk om met zijn handen bezig te zijn. “Vorig jaar had ik in de voortuin projecties van spoken op de ramen boven en daar kwamen hele leuke reacties op”, vertelt Jeroen. Mede daarom besloot hij dit jaar extra uit te pakken. Er valt van alles te zien en te beleven in zijn achtertuin. Zo staan er onder andere drie zingende pompoenen, een grote doodskist en twee grafstenen. Ook aan de details heeft Jeroen gedacht. Hij heeft op verschillende plekken in zijn tuin speciale rook-, geluids- en lichteffecten gecreëerd om de bezoekers een extra ervaring te bieden. “Ik vind het leuk om zelf dingen in elkaar te zetten”, legt hij uit. “Daarbij is het mijn doel om een echte beleving te creëren.”

Om dit alles in goede banen te leiden, is Jeroen in de zomer al begonnen met de voorbereidingen van zijn griezeltuin. “Ik ben toen al gestart met de doodskist te schilderen, lekker in de zon nog”, lacht hij. De meeste attributen uit zijn tuin heeft hij zelf gemaakt. “In de laatste week van september had ik vrijwel alles afgerond en ben ik wat gaan uitproberen met licht en geluid. Ik ben vrij perfectionistisch, maar was erg tevreden met het eindresultaat.” De inspiratie haalt Jeroen voornamelijk van het internet. “De Amerikanen doen heel veel met Halloween, dus bepaalde ideeën komen daar vandaan. Ook de Efteling is een inspiratiebron voor me, dat soort belevingen vind ik superleuk. Verder heb ik ook veel zelf bedacht.” Jeroen heeft zijn tuin zo ingericht dat deze vooral interessant is voor kinderen vanaf 6 jaar. “Het moet niet te eng worden en dat is ook zeker niet het geval. Toevallig hebben kinderen uit de buurt me ook geholpen met het maken van de pompoenen, zij waren heel enthousiast.”

Bezoek
Er is al een behoorlijk aantal mensen langsgekomen in de halloweentuin van Jeroen. “Ze komen niet alleen uit Horst”, vertelt hij trots. “Laatst was er een gezin uit Hegelsom en er zijn ook mensen vanuit Velden komen kijken. De reacties zijn superleuk.” Geïnteresseerden zijn de hele maand oktober welkom om gratis een kijkje te nemen in de achtertuin van Jeroen op de Dentjesweg 39 in Horst. De poort staat de hele maand oktober open op zaterdagen (met uitzondering van zaterdag 15 oktober) en zondagen van zonsondergang tot 21.30 uur. Ook op maandag 31 oktober, als het Halloween is, is de tuin geopend voor bezoekers.

Tekst en beeld: Floor Velthuizen