Inspiratieavond met verhalen van Horster vrouwen

woensdag 24 april 2024 20:00

Onder de titel ‘Onderhuidse verhalen van vrouwen’ organiseert LGOG Kring Ter Horst op woensdag 24 april een inspiratieavond. Op het programma staan een lezing van Lotte Spreeuwenberg en de levensverhalen van vier vrouwen uit Horst aan de Maas.

Het heeft lang geduurd voordat er aandacht kwam voor verhalen uit de leefwereld van de ‘normale’ vrouw of man. Van de persoonlijke beleving van vrouwen is nauwelijks iets bewaard of opgeschreven. Juist verhalen uit de leefwereld van vrouwen komen deze avond aan bod. De verhalen inspireren om de eigen geschiedenis beter te leren kennen.

De avond begint met een lezing door Lotte Spreeuwenberg, filosoof en docent aan Tilburg University. Zij doet onderzoek in de feministische filosofie en schrijft daarover in boeken en essays. Ze schreef ‘Onderhuidse verhalen’, een zoektocht naar de ervaringen van haar oma’s. Hoe was het voor Annie (1934-2009) en Lies (1919-2001) om als jonge vrouw op te groeien in Melderslo? Spreeuwenberg bespreekt wat ze ontdekte en de uitwerkingen van dat verleden op het heden.

Daarna volgen vier levensverhalen van vrouwen. Ivana Fattori vertelt over huwelijk en liefde. Als jonge Italiaanse bracht de liefde voor een man haar naar het Horst van de jaren zestig. Ietje Janssen bespreekt haar ervaringen binnen het onderwijs. Zij genoot basisonderwijs in Hegelsom, volgde de vormingsklas en gaf les op een huishoudschool. Almut Raaijmakers-Fischer was 22 jaar vroedvrouw in Horst. Zij deelt haar persoonlijke beleving van geboorte en moederschap. Birgit Op de Laak vertelt over carrière en politiek. Zij was wethouder in Horst aan de Maas en had een leidinggevende functie in het sociaal cultureel werk. Sinds 2019 is ze burgemeester van Nederweert.

De avond vindt plaats in ’t Gasthoês in Horst en duurt van 20.00 tot 22.00 uur; inloop vanaf 19.45 uur. Aanmelding vooraf is noodzakelijk. Tickets reserveren kan via www.gasthoes.nl

Locatie