Afbeelding
eugene barmin

Workshops Beleef dementie

donderdag 29 februari 2024 11:08 tot donderdag 30 mei 11:08

In de huid kruipen van iemand met dementie? Dat kan tijdens workshops waarbij gebruik wordt gemaakt van Virtual Reality (VR-bril). De workshops starten eind februari in de Bibliotheek Horst aan de Maas. De workshops zijn bedoeld voor mantelzorgers en vrijwilligers.

Dementie is volgens artsen en onderzoekers de volksziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt en de volksziekte met de hoogste zorgkosten. Ook is dementie de snelst groeiende doodsoorzaak. Ongeveer 80 procent van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door familie en/of de omgeving. De belasting die deze mantelzorgers ervaren is relatief hoog.

Into D’mentia, een organisatie met als missie meer begrip en inlevingsvermogen rondom dementie te creëren, heeft een interactieve simulatie ontwikkeld. De achterliggende gedachte is dat een zorgtaak kwalitatief beter kan worden ingevuld en opgebracht vanuit begrip en inlevingsvermogen. De workshops zijn nu ook in Horst aan de Maas te volgen. Mensen die zelf geen dementie hebben, kunnen ervaren hoe het is om deze te ziekte te hebben. Zo leren ze hoe je kunt omgaan met mensen die erdoor getroffen zijn. Mensen kunnen veel dingen vergeten en verward raken, maar het gevoel verdwijnt niet.

De deelnemers aan de workshops volgen een interactief programma van een kwartier, waarbij ze met behulp een VR-bril als het ware in het hoofd van een persoon met dementie kruipen. Zo ervaren ze tegen welke problemen iemand aanloopt bij dagelijkse situaties, zoals boodschappen doen of de radio bedienen, én hoe anderen op de persoon met dementie reageren. Daarna volgt een nagesprek van drie kwartier waarin de ervaringen gedeeld kunnen worden. In totaal duurt de workshop circa één uur. Aanmelden kan via www.biblionu.nl/beleefdementie

Locatie