Anita Goumans uit Meerlo

1 nov 2023, 10:05 Geplukt
Afbeelding

Mensen begeleiden in hun verwerkingsprocessen, ziekteprocessen of gewoon als ontspanning met als doel het crëeren van rust: daar ligt haar passie. Want dat het leven niet altijd even gemakkelijk gaat, heeft Anita ook zelf ervaren. Ondanks alles wat ze heeft meegemaakt, is ze dankbaar voor de levenslessen die het haar opleverde. Het heeft haar gemaakt in wie ze nu is: een positieve vrouw die denkt in mogelijkheden. Deze week wordt Anita Goumans (62) uit Meerlo geplukt.  

Anita is een geboren en getogen Meerlose. Ze groeide op in het dorp als jongste telg in een gezin met vier kinderen. “We hadden thuis een postkantoor en mijn vader had een grote moestuin, waarin hij veel bezig was”, blikt Anita terug. “Aan huis werden dan ook groente, aardappelen en eieren verkocht. We leerden al van jongs af aan om mee te helpen en aan te pakken, in huis, op het land en in het postkantoor.” Een fijne opvoeding, waar ze met een dankbaar gevoel op terugkijkt. “Ik heb echt leren aanpakken en geleerd om door te gaan, ook bij tegenslagen.”

Want een tegenslag maakte Anita al op jonge leeftijd mee. “Mijn moeder is op veel te jonge leeftijd, namelijk 51 jaar, overleden aan kanker”, vertelt ze. “Dat heeft zijn sporen nagelaten. In die tijd (1984) werd daar nog niet zoveel over gesproken en moest je het liefst zo snel mogelijk weer je leven oppakken en doorgaan. Het rouwen thuis moest ik grotendeels alleen doen. Ik ben blij dat dáár nu verandering in is gekomen en er veel meer openheid in is.”


Haar verdriet kon Anita toentertijd gelukkig wel delen met haar vriend Leo, die inmiddels ook haar echtgenoot is. “Hij had zelf net een rouwperiode achter de rug van zijn overleden zus. Bij hem vond ik troost. Delen is helen”, zegt Anita wijs. Ze leerde Leo kennen in de Venrayse discotheek Pentagon. “Hij vroeg me ten dans en ik ben daarna blijven hangen”, lacht ze.

Fulltime moeder

Nadat Anita drie jaar de mavo in Meerlo volgde, koos ze daarna voor de beroepsopleiding KV/JV (kinder-/jeugdverzorging) in Venray, wat later SPW werd. “Ik heb diverse stages gelopen en uiteindelijk negen jaar op het Kort Verblijf Tehuis ’t Raayke’ in Tienray gewerkt”, vertelt ze. Dit beviel haar goed, maar nadat Anita in 1987 met haar Leo trouwde en twee jaar later voor het eerst moeder werd, besloot ze te stoppen met werken. “Ik wilde het moederschap écht beleven”, legt Anita uit, die samen met Leo vier zonen kreeg. Tien jaar lang was Anita fulltime moeder en huisvrouw. “Een volledige baan, onderschat dat niet.” Maar wel de mooiste die er is, volgens Anita. “Een prachtige tijd, ik zou dat zó weer overdoen en ben supertrots op ons gezin.”

Vrijwilligerswerk

Naast het moederschap bleef Anita zich inzetten voor de gemeenschap. Al van jongs af aan deed ze vrijwilligerswerk en toen ze eenmaal moeder was, vond ze alleen maar meer projecten waar ze graag aan wilde bijdragen. “Al sinds mijn 16e was ik leidster bij Jong Nederland en lid van de drumband”, vertelt ze. “De jaren dat de kinderen op school zaten, ben ik contactouder geweest, regelde ik de 4-daagse en allerlei andere buitenschoolse activiteiten. Ook was ik betrokken bij het dorpse leven, de Mielderse revue en de carnavalsvereniging.” Er is één project dat Anita nog altijd bijblijft. “Toen we 25 jaar getrouwd waren, hebben we met ons gezin samen met SOS Meerlo-Wanssum een driejarig project gedaan en een speciale school voor dove kinderen opgezet in Jiboro, Gambia. We zijn met ons gezin bij de opening geweest en anno nu loopt het nog steeds goed.”

Kriebels

Toen de kinderen eenmaal allemaal naar school gingen, begon het bij Anita toch te kriebelen om weer te gaan werken. “En dan specifiek iets met mensen, want dat geeft me energie.” Daarnaast vond Anita het belangrijk om haar werkzaamheden onder schooltijd uit te voeren, zodat ze thuis was als de kinderen uit school kwamen. “Ik heb eerst mijn middenstandsdiploma gehaald en ben begonnen met de pedicure-opleiding - inclusief alle specialisaties - en tevens de visagie-opleiding, omdat ik nog niet goed wist of ik ook de richting van schoonheidsspecialist op wilde”, legt Anita uit. Tijdens de pedicurebehandelingen merkte ze echter dat ze meer de diepte in wilde. “Want wáárom hebben mensen nu eelt, ingegroeide nagels of likdoorns aan de voeten? Ik wilde alles weten.” Een gevoel dat Anita al van jongs af aan ervaarde. “Ik heb altijd al het gevoel gehad anders in het leven te staan”, legt ze uit. “Als kind zocht ik altijd alles op in de Winkler Prins encyclopedie. Ik was nieuwsgierig en leergierig en wilde me verder verdiepen en de oorzaak vinden.”
Na zes jaar als pedicure gewerkt te hebben, begon Anita met de driejarige opleidng tot voetreflextherapeut. “Dat was soms wel erg pittig”, blikt Anita terug. “Vooral toen in die periode mijn schoonmoeder op sterven lag én mijn man ernstig ziek is geworden. Gelukkig hebben we daar onze weg in kunnen vinden.”

Ommeslag

De opleiding zorgde ervoor dat Anita haar levenservaringen doorleefde en daarmee haar ‘ballast’ kon opruimen. “ Wat je niet verwerkt, sla je op in je lichaam, waardoor blokkades kunnen ontstaan”, legt ze uit. “Belangrijk is dan dat je die opruimt, zeker als je als therapeut andere mensen gaat begeleiden.” De tweejarige NLP-opleiding die ze daarna volgde, zorgde ervoor dat Anita naar zichzelf leerde kijken en daardoor mooie inzichten kon ontwikkelen. “Alles wat je meemaakt, vormt je”, stelt ze. “Dat het leven niet altijd even gemakkelijk gaat, heb ook ik ervaren: rouw, misbruik, ziekteprocessen in het gezin, burn-out en depressiviteit. Ondanks alles ben ik dankbaar voor alle levenslessen. Het heeft me gebracht waar ik nu sta en ik heb geleerd ook voor mezelf op te komen.” Dit vormde de inspiratie voor de naam van haar eigen bedrijf: Ommeslag. “Ik heb door alle gebeurtenissen een omslag gemaakt en me(zelf) in het midden gezet.”

Zelfheling

Gezondheid is allesomvattend, stelt Anita. “Fysiek, sociaal én mentaal. Betekenisvol leven en de regie zoveel mogelijk in eigen handen nemen.” Op haar werk gebruikt Anita dan ook vaak zelfhelingsmethoden, zoals de MIR-methode en EFT. “Mijn overtuiging is dat mensen zélf veel kunnen, als ze de juiste handvaten maar aangereikt krijgen. Elk ziektebeeld heeft een emotie als oorsprong, daarom werk ik ook met de vijf biologische natuurwetten van Dr. Hamer. Als Natuurgeneeskundig therapeut weet ik dat je lichaam een zelfhelend vermogen heeft en dat je dat kunt inzetten. En de natuur helpt daarbij.”


Tijdens haar verwerkingsprocessen is Anita in contact gekomen met beeldhouwen. “Ik miste creativiteit in mijn werk”, legt ze uit. “Sinds 2016 begeleid ik daarom tijdens de workshops intuïtief beeldhouwen, mensen individueel of groepen bij ons in de tuin bij het atelier van ‘Ommeslag’. De praktijk en het atelier hebben we grotendeels zelf gebouwd met hergebruik van materialen. Het zorgt ervoor dat Anita ontzettend blij is met waar ze nu staat. “Mensen mogen begeleiden in hun verwerkingsprocessen, ziekteprocessen of gewoon als ontspanning, uit je hoofd, inzichten creëren en rust. Daar ligt mijn passie en mijn missie”, geeft ze aan. “Ik doe wat ik leuk vind en krijg er energie van.”

Natuurlijk gezond

Omdat Anita als therapeut werkt en dit alleen doet, mist ze soms een team om zich heen. “Het is fijn om dan te sparren met gelijkgestemden”, geeft ze aan. “In Venray is iemand gestart met bijeenkomsten en gesprekken tussen therapeuten. Zo kunnen we elkaar aanvullen.” Om zichtbaar te worden voor geïnteresseerden, werd besloten een platform op te zetten. ‘Natuurlijk Gezond Noord Limburg’ zag vervolgens het levenslicht “We zetten ons in voor de natuurlijke gezondheid van mens en dier.” Om mensen kosteloos te informeren, wordt ieder jaar het Natuurlijk Gezond Festival georganiseerd. “Een dag boordevol inspiratie, informatie, verbintenissen en activiteiten”, vertelt Anita trots. “Meer dan veertig deelnemers delen alles over natuurlijke gezondheid en dit varieert van voeding, beweging en therapie, tot muziek, workshops en demonstraties. Het is elk jaar hartstikke druk, dus je ziet gewoon dat de behoefte er is.”

Familieuitbreiding

In de loop der jaren is Anita’s gezin uitgebreid met drie schoondochters en inmiddels zelfs met een biologisch kleinkind, waarachter een bijzonder verhaal schuilt. “Onze zoon heeft zaadceldonatie gedaan voor een lesbisch stel”, legt ze uit. “Onlangs is het meisje geboren en we zijn vorige maand op kraamvisite geweest na een heel lief kaartje van de mama’s. Het voelde daar meteen heel vertrouwd en we waren heel erg welkom. Dat is erg speciaal.”

Vrije tijd

In de tijd die overblijft trekt Anita graag de wandelschoenen aan. “In 2020-2021 heb ik samen met mijn man het ‘Pieterpad’ gelopen, verdeeld over diverse maanden. Dat was heerlijk om te doen. De natuur geeft rust en Nederland heeft prachtige plekjes.” Dit is dus ook iets dat Anita in de toekomst nog vaker wil doen. “Zeker nu mijn man met pensioen is en de kinderen uit huis zijn. Anita is dol op musicals, wandelingen, fietstochten en gaat graag met de caravan op pad. Dichtbij of ver weg, dat maakt niet uit. Tijd besteden met elkaar, ons gezin en vrienden, want dat is toch het állerbelangrijkste in mijn leven.”