Bezoek uit Brussel

Horst aan de Maas raakt in onderwijsland hoe langer hoe bekender. Niet zozeer vanwege individuele scholen, maar vooral door de unieke samenwerking tussen Dynamiek Scholengroep, het Dendron College en Yuverta. Tel daarbij op de activiteiten met het bedrijfsleven en je hebt een mooie basis voor betekenisvol onderwijs voor alle leerlingen.

Binnenkijken bij...
Binnenkijken bij...

Landelijke roem krijgen we ondertussen vooral met producten die uit deze samenwerking zijn ontstaan. Neem nou Tienercollege SOOOOL10-14. We startten bijna vijf jaar geleden met nog maar twintig leerlingen tussen 10 en 14 jaar. Nu gaan we naar vier groepen. In dit concept krijgen kinderen al vanaf groep 7 gedeeltelijk op beide middelbare scholen les. Zo wennen ze geleidelijk aan de nieuwe omgeving, vakken en docenten, terwijl ze nog steeds een veilig en vertrouwd nest รก la basisschool hebben. Ze kunnen zelf beslissen wanneer ze de overstap naar het voortgezet onderwijs maken. Maar het concept draait niet alleen om een soepele overgang. SOOOOL biedt ook een brede, uitdagende omgeving waarin leerlingen hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. We werken flexibel en sluiten aan bij individuele behoeften en interesses. Leerlingen krijgen volop keuzemogelijkheden.

Vijf jaar geleden kon niemand voorspellen dat dit concept voor modern onderwijs zo succesvol zou zijn. Steeds meer mensen richten hun aandacht op het onderwijs in Horst aan de Maas. Op congressen over Kansengelijkheid en Inclusiever onderwijs laten we zien wat we doen. Als het gaat over onze unieke samenwerking, dan geloven ze hun oren niet. Deze week ging SOOOOL10-14 zelfs internationaal! Een belangrijke delegatie van het Departement van Nederlandstalig onderwijs uit Brussel bezocht ons. Leraren, directeuren, intern begeleiders, HR-management en zelfs de inspecteur-generaal van het stedelijk Nederlandstalig onderwijs van Brussel waren aanwezig. Het is geweldig om te zien wat een relatief kleine gemeenschap door samenwerking kan bereiken. We zijn trots.

Dorien Stals, Dendron College