Pollbespreking

Flexwoningen voor spoedzoekers zijn een goed idee

Om de woningnood het hoofd het bieden en mensen die naarstig op zoek zijn naar een betaalbare woning in die behoefte te kunnen voorzien, wil gemeente Horst aan de Maas tachtig flexwoningen realiseren. Deze woningen moeten verrijzen in Horst, Meerlo en America en zijn bestemd voor onder andere arbeidsmigranten, statushouders, studenten, starters en gescheiden huishoudens. Een goed idee, of is het slechts een tijdelijk lapmiddel?

Het College van B&W in Horst wil in totaal 1,5 miljoen euro uittrekken om tachtig flexwoningen te realiseren, verdeeld over Horst, Meerlo en America. In een later stadium, maar nog voor het zomerreces, mag de gemeenteraad oordelen over het voorstel. Als het aan Winnie Robles ligt, valt de mening van de raad positief uit voor het plan. "Ik vind flexwoningen een goed idee", schrijft ze. "Om te beginnen omdat het de enige manier lijkt om snel woningen te realiseren voor een acceptabele prijs. Ze mogen vijftien jaar blijven staan, dat lijkt me prima. Ik denk dat er in Horst relatief veel ouderen wonen die tussen nu en vijftien jaar niet meer zelfstandig kunnen wonen of zelfs overlijden. Daar komen dus huizen vrij. Als de gemeente Horst nu zorgt dat andere projecten niet stagneren omdat de druk er even af is, zijn die flexwoningen over 15 jaar hopelijk gewoon overbodig", zo onderbouwt ze haar mening.


Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting lanceerde in 2022 het plan om jaarlijks 15.000 flexwoningen te laten bouwen voor woningzoekenden met urgentie. Op die manier kan in ieder geval relatief snel en goedkoop worden voorzien in woonbehoefte. Een idee waar het college van Horst aan de Maas, net als Winnie Robles, wel wat in lijkt te zien. Het laatste woord is binnenkort aan de gemeenteraad.