Fotogroep Horst aan de Maas viert 50-jarig jubileum met fotowedstrijd en expositie

'Door fotografie leer je de wereld op een andere manier te bekijken'

Afbeelding

Er wordt feest gevierd bij Fotogroep Horst aan de Maas. Al een halve eeuw komen fotografieliefhebbers samen om hun passie met elkaar te delen. Er wordt dit jaar uitgebreid stilgestaan bij het jubileum, onder andere met een fotowedstrijd en een expositie in 't Gasthoês in Horst.

Hub Vermeeren stond vijftig jaar geleden aan de wieg van de fotogroep. Een aantal jaar eerder maakte hij kennis met het zelf ontwikkelen en afdrukken van zwartwit foto's. "Toen ik voor het eerst een doka (donkere kamer, red.) binnenstapte, was ik verkocht", blikt hij terug. "Samen met een vriend ben ik in 1973 gestart met de fotogroep. We zijn met ongeveer zes man begonnen en ik heb dit aantal zien groeien tot een hoogtepunt begin jaren negentig, toen we met een groep van ruim twintig mensen bij elkaar kwamen."

De aanmeldingen stroomden binnen en inmiddels bestaat Fotogroep Horst aan de Maas uit ongeveer 25 leden

Toch kende de fotogroep in de periode hierna ook mindere tijden. "Het aantal leden liep gedurende de jaren negentig hard terug", vertelt Hub. "Ik weet nog dat we met drie man aan de bar naar één foto zaten te kijken en ik me afvroeg of het niet beter was om ermee te stoppen. Er leek geen animo meer te zijn." Toch werd de hoop niet opgegeven. De club vond onderdak in verpleeghuis Elzenhorst en mocht exposeren in de gangen van het gebouw. "Onze werken mochten hier drie maanden blijven hangen en erna zou er een kunstenaar komen met schilderijen. Uiteindelijk werd deze man ziek en ging zijn expositie niet door. Wij konden toen drie maanden langer exposeren en naar aanleiding van deze expositie kwamen er drie aanmeldingen binnen bij de fotogroep. Zo kwam er iets meer leven binnen de club."


Maar de echte redding van Fotogroep Horst aan de Maas bleek de komst van de digitale fotografie te zijn, begin 2000. "Dat bracht alles in een stroomversnelling", legt Hub uit. "De aanmeldingen stroomden binnen en inmiddels bestaat Fotogroep Horst aan de Maas uit ongeveer 25 leden."

Verkassen

Niet alleen op het gebied van ledenaantal kent de fotogroep hoogte- en dieptepunten. Ook locatiegewijs zijn er verschillende uitdagingen geweest. "We hebben op zeker acht locaties in Horst gezeten en hebben dus veel moeten verhuizen", lacht Hub. Sinds kort komt de groep twee keer per maand samen in 't Gasthoês. En dat bevalt goed. "We hopen hier nog lang te kunnen blijven, het is een mooie locatie."

Eén keer per maand hebben we een fotobespreking

Tijdens de bijeenkomsten komen zowel ervaren als minder ervaren fotografen samen. "Eén keer per maand hebben we een fotobespreking en één keer komt er een spreker of organiseren we een activiteit", legt lid Marie-José Erprath uit. De fotobesprekingen staan altijd in het teken van een specifiek thema. "Je ziet dat mensen de neiging hebben binnen hun eigen genre van fotografie te blijven. Onze thema-opdrachten zorgen ervoor dat je ook eens andere dingen gaat doen en uit de comfortzone stapt. Eerder dit jaar was het thema 'what the fuck' en het was heel leuk om te zien wat voor plaatjes dit opleverde."

Fotowedstrijd

Naast dat de fotogroep haar jaarlijkse foto-expositie met beelden van eigen leden houdt, hoopt de vereniging daarnaast heel Horst aan de Maas aan het werk te zetten middels een fotowedstrijd. "Iedereen mag meedoen", vertelt Hub. "Het thema is dan ook 'Horst aan de Maas', maar het doel is om een foto te maken waarmee mensen aan het denken worden gezet en zich afvragen: 'hé, is dat ook Horst aan de Maas?'. Dat kan een detail van een gebouw zijn, of bijvoorbeeld iemand die ergens achteraf woont." De wedstrijd kent drie categorieën op basis van leeftijd, dus ook de kleinste inwoners van de gemeente worden uitgenodigd om deel te nemen. "Op deze manier hopen we kinderen en jongeren te enthousiasmeren voor fotografie", geeft Marie-José aan. "Het jongste lid van de fotogroep is namelijk boven de 30 en we zouden graag verjonging zien."

Hiermee willen we een extra verbinding maken tussen de bewoners van Horst aan de Maas

Daarnaast gaan de leden van de fotogroep samen op pad om alle dorpen van Horst aan de Maas 24 uur lang te fotograferen. "Van alle foto's maken we per dorp een collage. De foto's worden op een stick gezet en aan de dorpen aangeboden. Van de beste foto van elk dorp worden duizend ansichtkaarten gedrukt die over alle dorpen verspreid worden en gratis meegenomen kunnen worden", vertelt Hub. "Dit wordt als het ware een 'meeneem-expositie' onder het motto 'kiek es beej de bure'. Hiermee willen we een extra verbinding maken tussen de bewoners van Horst aan de Maas." 


Doelen

Naast het bereiken van de jeugd, hoopt Fotogroep Horst aan de Maas nog meer leden te verwelkomen. "We zijn nu met een groot gezelschap, maar nieuwe aanwas is altijd welkom", geeft Hub aan. Het mooiste aan de fotografie is volgens het tweetal de kijk op de wereld die je door de camera hebt. "Je kunt mensen door middel van fotografie écht leren kijken", legt Hub uit. "Door de fotolens zie je dingen die (je dingen die) je normaal niet ziet", voegt Marie-José hieraan toe. "Daarom raak je ook nooit uitgeleerd en uitgekeken."


Ook op fotografisch gebied zijn er nog doelen die de fotogroep hoopt te behalen. "Vanuit de Nederlandse Fotobond is er ieder jaar een wedstrijd, waar clubs aan kunnen deelnemen", legt Hub uit. "In de beginjaren zijn we hier hoog in geëindigd, maar de laatste jaren blijft het succes uit", lacht hij.

"Wellicht zijn er volgend jaar weer nieuwe kansen, met - hopelijk - inbreng van nieuwe aanwas."

Tekst en beeld: Floor Velthuizen