Een uniek buurtschap

Dit jaar bestaat buurtvereniging Heierhoeve 45 jaar. De geschiedenis wordt voor een groot gedeelte gevangen in het boek ‘Heierhoeve van 15e eeuwse ontginningsenclave naar eigen kerkgemeenschap’. Inmiddels is een aanzienlijk stuk van Heierhoeve omgetoverd tot bedrijventerrein en ligt het restant ingeklemd tussen Trade Port West, Trade Port Noord en de A73. Mart Claassens, Tien Verstegen en Louis in ‘t Zandt, bestuursleden van de buurtvereniging, vertellen meer over Heierhoeve.

Afbeelding

Waar het gros van de buurtverenigingen zich beperken tot mensen uit de buurt – wat in de regel logisch is – bestaat buurtvereniging Heierhoeve uit voormalige en huidige bewoners van de buurtschap. “Een aantal jaar geleden zijn we verhuisd uit Heierhoeve, maar samen met vele anderen blijven we lid van de buurtvereniging”, vertelt Tien enthousiast. Tegenwoordig zijn er 22 huishoudens lid, maar liggen er nog maar 15 woningen in Heierhoeve. Het mag duidelijk zijn dat Heierhoeve speciaal is.


Geschiedenis

In de 15e eeuw begon men in het gebied, dat we tegenwoordig kennen als Trade Port, te ontginnen. Al snel werden hier vier hoeven gebouwd: de Kawei, de Oude Berkt, de Nieuwe Berkt en de Veegtes. “De naam Heierhoeve(n) verwijst naar de vier hoeven die destijds gebouwd werden. Pas sinds 1960 is de ‘n’ foutief weggevallen, omdat een straat in de buurt die naam kreeg”, vertelt Louis. De buurtschap bleef aanvankelijk groeien: het ontginnen ging verder, een spoorlijn werd aangelegd en er ontstonden steeds meer boerderijen en later ook woningen. Tot 1963 bleef de Heierhoeve een rustig en agrarisch buurtschap. In dat jaar kwamen namelijk de eerste concrete berichten over rangeerterreinen en bedrijven op de locatie van de buurtschap. Inmiddels zijn deze plannen aardig doorgevoerd en is Heierhoeve flink afgenomen in volume. “Dat is heel jammer om te zien, maar we doen er niets aan”, vertelt Mart.


Kapel

Wat Heierhoeve zo uniek maakte, was de aanwezigheid van een kapel. “In de eerste helft van de vorige eeuw was het geloof natuurlijk heel belangrijk. Alleen voor de bewoners van de buurtschap lagen de dichtstbijzijnde kerken in Sevenum en Grubbenvorst. Dit was te voet of te fiets een heel eind”, vertelt Tien. 

De bewoners legden 500 gulden per gezin bij elkaar en binnen mum van tijd hadden ze een eigen kapel

“Tijdens de oorlog besloot men daarom in een boerderij missen te gaan verzorgen en dat beviel zo goed dat niet snel daarna het idee ontstond op een kapel te bouwen. De bewoners van de buurtschap legden 500 gulden per gezin bij elkaar en binnen mum van tijd hadden ze een eigen kapel.” Een unicum aangezien er maar weinig buurtschappen waren met een eigen kapel. Helaas moest de kapel in 2008 ook ruimte maken voor de bedrijvigheid van grote bedrijven. Gelukkig nam openluchtmuseum De Locht toen contact op met Heierhoeve. “De Locht had wel oren naar de inhoud van de kapel. Ze wilden namelijk een kapel bouwen op hun eigen terrein”, vertelt Louis. Zo kregen onder andere het altaar, de banken en het tabernakel van de kapel van Heierhoeve een nieuw leven bij De Locht.


Boek

"Heierhoeve is een uniek buurtschap met veel geschiedenis”, vertelt Mart. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat deze geschiedenis gevangen is in het boek ‘Heierhoeve van 15e eeuwse ontginningsenclave naar eigen kerkgemeenschap' dat in 1986 is uitgegeven. "We hebben al vaker de vraag gekregen of we nog boeken beschikbaar hebben. Helaas is dat momenteel niet het geval, maar door het groeiende animo willen we inventariseren of meer mensen geïnteresseerd zijn in een exemplaar. In dat geval gaan we het boek namelijk opnieuw uitbrengen”, maakt Louis duidelijk. Wanneer uw interesse is gewekt, kunt u dit kenbaar maken door een bericht te sturen naar hayenwilseegers@hetnet.nl Ook voor eventuele vragen kunt u hier terecht.

Tekst: Casper Keijsers