Vertrouwen win je door vertrouwen te geven

Na enkele moties over energiearmoede heeft het college een groep opgezet die de vragen in de motie deels invult. Dat heeft ze gedaan onder de naam 'warmmakers'. In basis een goede stap van het college om met advies en klein materiaal mensen te helpen belangrijke stappen te nemen. Maar is dat genoeg? Het kan nog beter, vooral ook door vertrouwen te geven bij investeringen.

Vertrouwen is de basis van het VTH-beleid. Soms wordt dat vertrouwen beschaamd, maar toch blijft het al jaren in het beleid de leidraad. Bij het loskoppelen van de regenwaterafvoer van het riool wordt tussen de huiseigenaar en een door de gemeente aangestelde adviseur een afspraak gemaakt over de te nemen maatregelen en een vast te stellen subsidie bedrag. Door de huiseigenaar wordt daarna met behulp van foto’s aangetoond dat de afspraken nagekomen zijn en vervolgens wordt het subsidie bedrag overgemaakt. Beide stappen laten vertrouwen zien. Daarmee wordt ook voorkomen dat er veel geld verloren gaat in een moeilijk controleapparaat, gebaseerd op wantrouwen.

Hoe mooi zou het zijn dat dit principe ook zou kunnen gelden bij isolatiemaatregelen onder eigen beheer bij bijvoorbeeld huizen met een laag energielabel in combinatie met beperkte financiële middelen? Een percentage subsidie wordt gegeven voor isolatiewerk dat door firma’s wordt uitgevoerd. Zelf isolatie aanbrengen maakt het veel goedkoper. Waarschijnlijk goedkoper dan anders aan subsidie wordt gegeven. Waarom zou je dan niet in specifieke gevallen mensen die bijvoorbeeld angst hebben een lening aan te gaan deze investering schenken? Zelf of met vrienden isoleren maakt het voor de geholpene en de overheid allebei goedkoper. Goedkoper dan de subsidie over het totaal bedrag. Met 500 tot 1000 euro materiaal kan heel veel gedaan worden.

In een raadsinformatiebrief vallen drie dingen op: een regeling voor doe-het-zelvers is fraudegevoeliger, bij doe-het-zelven is geen controle op kwaliteit en de terugverdientijd is korter. Maar de warmmakers zouden alle drie de zaken kunnen ondervangen. Het advies- en controlesysteem in één.

College: win vertrouwen door vertrouwen te geven en biedt de mensen een kans door te investeren in plaats van enkel te ondersteunen.

Andries Brantsma, Reysenbeckstraat, Hegelsom