Nog geen goedkeuring voor verbouwing gemeentehuis

Het plan om het Horster gemeentehuis te verbouwen, waarvan de kosten worden geschat op 7,9 miljoen euro, roept weerstand op binnen de gemeenteraad. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 9 mei eiste de gemeenteraad dat er, voordat zij haar goedkeuring voor het plan geeft, eerst meer onderzoek gedaan wordt en dat er een betere financiële onderbouwing van het plan komt.

Afbeelding
Algemeen

In het verbouwingsplan wordt de raadszaal verplaatst naar de bovenverdieping, maar blijven de functies van de ruimte hetzelfde. Want ook op de bovenverdieping zal de zaal niet enkel gebruikt worden voor (raads)vergaderingen, maar ook dienen als trouwzaal. De huidige zaal wordt volgens de plannen verbouwd tot werkplein, waar werkbemiddeling en uitkeringen worden geregeld. Daarnaast gaan de kantoorruimtes in het gemeentehuis op de schop en ondergaan de entree en burgerloketten een metamorfose. De 7,9 miljoen euro, die het College van B&W nodig schat voor deze verbouwing, roept weerstand op bij verschillende fracties. “Wij vinden dit op geen enkele manier uit te leggen naar onze inwoners”, aldus Imke Emons (BVNL), wiens partij van mening is dat alleen de betere toegankelijkheid van het gemeentehuis op de planning moet komen. “En dat hoeft van ons geen 7,9 miljoen euro te kosten.” VVD gaf ook aan zo’n drastische verbouwing onnodig te vinden. “Er zijn andere, noodzakelijke investeringen en aanpassingen die we mogelijk nog moeten maken en zelfs achterwege hebben gelaten. Denk hierbij aan de inrichting van de stationsomgeving”, sprak Peter Lalieu.

De gemeenteraad miste voornamelijk een financiële onderbouwing van de plannen. “Deze is erg summier”, sprak Jan Wijnen (PvdA). Dat beaamde de VVD. “Een businesscase ontbreekt”, aldus Peter Lalieu. “Er zijn ook nergens garanties opgenomen dat de genoemde budgetten niet overschreden worden. Voordat wij tot besluitvorming kunnen overgaan, willen wij eerst een businesscase zien en kunnen bespreken.” Verder werd de communicatie van het college bekritiseerd. “Laat per stap zien wat het kost en waarom we het doen”, aldus Maarten Voesten (D66-GroenLinks).

Amendement

Na kort overleg werd door de gemeenteraad een amendement ingediend waarin zij aangaf alleen in te stemmen met het verder onderzoeken van de aanpassing van het gemeentehuis en de raad een businesscase ter besluitvorming voor te leggen. Hierna kan zij bepalen of het plan groen licht krijgt of niet. Burgemeester Ryan Palmen, verantwoordelijk voor het verbouwingsplan, stemde in hier gehoor aan te geven.

Tekst: Floor Velthuizen